Rejtélyes tömegsírra bukkantak egy hódmezővásárhelyi homokbányában

Rejtélyes tömegsírra bukkantak egy hódmezővásárhelyi homokbányában

Különleges tömegsír nyomaira bukkantak a Móra Ferenc Múzeum szakemberei egy homokbánya területén, a Hódmezővásárhelyt elkerülő út építéséhez kapcsolódó régészeti feltárás során. A Krisztus előtti 8. századra keltezhető sekély gödörben tizenegy ember maradványait tárták fel a régészek - írja közleményében a múzeum.

 

Fotó: Móra Ferenc Múzeum

A rétegtani nyomok alapján megállapították, hogy az emberi maradványokat az oszlás különböző fázisaiban egy időben temették el mintegy 2800–2700 évvel ezelőtt. A közlemény szerint ez a kopáncsi objektum régészeti értelemben pont ezért, vagyis a különböző időpontban bekövetkezett halálozások miatt, nem tekinthető tömegsírnak.

"Minden jel arra mutat, hogy az egyének nem háborús okokból vagy járványtól vesztették életüket. A jelenség mögött sokkal inkább egy sajátos temetkezési rítus állhat, amely során a közösség korábban önállóan elföldelt maradványait egy meghatározott alkalommal közös gödörben véglegesen újratemetik" - adott magyarázatot a szokatlan jelenségre Pópity Dániel, a Móra Ferenc Múzeum ásatásvezető régésze.

 

Fotó: Móra Ferenc Múzeum

A humán csontanyag helyszíni elemzését Dr. Paja László antropológus végezte el. Vizsgálatának köszönhetően tudható: a gödörben férfiak, nők valamint gyermekek maradványai is megtalálhatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek