Torockó épített öröksége is hungarikum lett

  Torockó épített öröksége is hungarikum lett

   

  A magyar huszár, a magyar tanya és az erdélyi Torockó épített öröksége is bekerült a hungarikumok gyűjteményébe a Hungarikum bizottság döntése értelmében – írja az MTI. Emellett a Magyar értéktár is bővült, öt tétellel.

  Bács-Kiskun hungarikumokban gazdag megye, az értékőrzés egyik kiindulópontja, példa más városok és megyék előtt is, ezért is ülésezett a bizottság ezúttal Kecskeméten, indokolták a sajtótájékoztatón.

  Mint elmondták, a magyar huszár a világon mindenhol ismert, egyedülálló fegyvernem, amely a hagyományőrzés, a nemzeti büszkeség és a magyar életérzés elválaszthatatlan részét képezi.

  A jövőben a gyűjteményt gazdagítja az Európában egyedülálló települési gazdálkodási forma, a magyar tanya is. A bizottság figyelmét nem kerülte el, hogy a tanyai életmód újra egyre népszerűbb, a változó feltételek között is megtalálta a helyét. A bejelentéskor méltatták Erdély történelmi városának, Torockónak "ízig-vérig" magyar épített örökségét is – a népművészeti falut mi is ajánlottuk már az olvasóknak.

  Egyike Torockó szép, régi házsorainakFotó: Mariusz Kędzierski / Flickr.com

  A Magyar értéktárba vette a Hungarikum bizottság az egyetlen magyar alapítású, középkori eredetű szerzetesrendet, a pálos rendet és a pásztorkultúra elengedhetetlen részét képező ősi magyar eszközt és fegyvert, a hortobágyi karikás ostort.

  Az értéktárba került továbbá az egyik legsikeresebb magyar sportág egyike, a magyar vízilabdázás, a világszerte ismert, klasszikus magyar szablyavívás és a mintegy kétszázötven éves múltra visszatekintő Hollóházi porcelán.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!