A Tűzkereszt hagyományait eleveníti fel a Budavári Palota ingyenes pünkösdi sokadalma

A Budavári Palota két legimpozánsabb teraszán kerül megrendezésre a Pünkösdi sokadalom, melyre a Tűzkereszt ünnepének hagyományőrző, búcsújáró szokásaival várják a kicsiket és nagyokat a szervezők. A nagyszínpadon Pünkösdölő Néptánc találkozó, számos családi koncert, többek között Korzenszky Klára, a HolddalaNap Zenekar, a MAKÁM és az idén 20. születésnapját ünneplő Misztrál zenekar koncertje várja a közönséget.
 

Fotó: Századok Öröksége / Facebook


A rendezvény egyben kézműves és gasztronómiai vásár, mesterségbemutatókkal és hungarikumokkal fűszerezve. A felnőtteket a magyar kézműves sörteraszon sörfőzdei különlegességek várják, ezenkívül hagyományos pünkösdi fogásokat készítő látványkonyhák, kemencés étkek ínyencségeit kóstolhatjuk. Pünkösdhétfőn elkészül az ünnep óriás kalácsa, melyet igazi közösségi élményként mindenki megkóstolhat.

Különleges látványosságnak ígérkezik az évről évre megújuló, virágba boruló Életfa, a Pünkösdölő Néptánc Találkozó a családokkal közösen épülő óriás Meseváros és a Nádudvari Művészeti Iskola izgalmas hétpróbás Pünkösdi királyavató játékai. A színes forgatag egy ősi rítustánccal a jellegzetes pünkösdi szokás felidézésével, a pünkösdi királyné körmenettel veszi kezdetét, melynek során a Csepp Csepel táncegyüttes táncosaival „mi is meghordozzuk király kisasszonykát".

Pünkösd ünnepét a Savoyai terasz pódiumán a világzene, népzene, néptánc jeles képviselői teszik teljessé.

A gyerekszínházi előadások széles választékában a család minden tagja megtalálhatja a kedvencét. A házigazda Ágról-ágra családi zenekar egész nap fáradhatatlanul húzza a pünkösdölő talpalávalót. A határon innen és túlról érkező hagyományőrző, kézműves mesterek különleges műhelybemutatókkal készülnek az ünnepre. Újra forog majd az ország legmívesebb kosaras körhintája, és a Tündérkert Galéria pünkösdi virágműhelyében születő alkotásoktól virágba borul a budavári Palota.

További információkat és a részletes műsort itt találja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek