Ingyenes szabadtéri minikoncertekbe futhatunk bele a fővárosban

Péntektől augusztus 18-ig tart ugyanis a Zenélő Budapest című zenei sorozat, amely során a főváros tizenhárom helyszínén mintegy 600 szabadtéri minikoncertet tartanak.

A kínálatban lesz erkélykoncert, harangjáték, korhű jelmezes vonósnégyes, de huszárruhás rézfúvósokkal, múltidéző szaxofon zenekarral, erdélyi népzenével és fuvolamuzsikusokkal is összefuthatunk majd. A szabadtéri koncertek, amelyek a város felfedezésére hívnak, Budapest talán 13 legszebb pontján szólalnak meg - írja az MTI.

A koncerteknek a Várkert Bazár Gloriettje és főbejárata, a Magyarság Háza erkélye, a Szent István Bazilika előtti tér, a Vajdahunyadvár udvara, a margitszigeti Zenélő kút, a Műcsarnok lépcsője, a Deák, a Vörösmarty és a Kristóf tér ad otthont. Idén a Központi Vásárcsarnokban és a Gerbeaud cukrászda teraszán is szól majd az élő zene.

A fellépők között lesz a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Budapesti Fesztivál Zenekar, a Duna Szimfonikus Zenekar, a Concerto Budapest, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Ökrös Csaba és zenekara, valamint a Sárközi Lajos és zenekara muzsikusait. A sorozatban több mint 150 zenemű hangzik el mintegy 100 művész előadásában, a minikoncertek szüneteiben az érdeklődők a zenészekkel és a hangszerekkel ismerkedhetnek meg.

A Várkert Bazár Öntőház udvarán vasárnaponként és olykor szombatonként nagykoncertek lesznek. Fellép mások mellett az Amadinda ütőegyüttes, a Szakcsi Lakatos Béla Trió, Snétberger Ferenc (gitár), a Brass in the five, Orosz Zoltán (harmonika) és Borbély Mihály (szaxofon).

82 éve zenél nekünk a margitszigeti Bodor-kútFotó: Wikipedia

A Vajdahunyadvárban erdélyi népzenét és népdalokat hallhat a közönség, a Magyarság Háza erkélyén fafúvósok muzsikálnak. A Várkert Bazár Gloriettjénél huszárruhás rézfúvós kvintett, a főbejáratnál szaxofon együttes várja a közönséget. A Szent István-bazilika előtt egyházzenei népénekekre írt harangjáték csendül fel, valamint Bach, Haydn, Mozart, Schubert művei is megszólalnak. A margitszigeti Zenélő kútnál rokokó ruhás nők vonósnégyese és klarinétművész idézi fel a polgári korok hangulatát. A Műcsarnok lépcsőin szaxofonegyüttes játszik, a Vásárcsarnokban cigányzenét húznak, a belvárosi Deák, Vörösmarty és Kristóf téren pedig kürtösök és fuvolisták zenélnek.

A Zenélő Budapest mellett 2017-ben új projekt indul Muzsikáló Budapest címmel a hagyományos éttermi cigányzene népszerűsítése érdekében. Ezért május 20. és augusztus 20. között cigányzenekarok muzsikálnak majd 12 budapesti étteremben a hét hat napján.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek