Átfogó természetvédelmi programmal újul meg a Hévizi-tó és környéke


Átfogó tóvédelmi program indul Hévízen és környezetében közel 662 millió forintos támogatásból – írja az MTI. A Hévízi-tó természeti és turisztikai értelemben egyaránt Magyarország egyik legértékesebb kincse, így a körülötte található, leromlott állapotú erdő- és gyepterületek rekonstrukciója, a nem honos fajok eltávolítása kiemelten fontos.

A tó mintegy hatvan hektáros környezetével együtt természetvédelmi terület, de a mostani program nem kizárólag a tómedret érinti, hanem sokkal inkább a környezetét, ami a Keszthelyi-hegységtől a Kis-Balatonig húzódó ökológiai egység része.

A világ legnagyobb, biológiailag is aktív, természetes tőzegmedrű termáltaván és környezetében a 2020-ig tartó program keretében gyéríteni fogják a nem honos fákat és lágyszárú növényeket – mint a bálványfa, az aranyvessző, a piros tóalma vagy az egyiptomi kéktündérrózsa –, mert ezek betelepített vagy invazív fajok. Ugyancsak ritkítani kívánják az olyan betelepített vízi állatok egyedeit, mint az ezüstkárász vagy a márványrák, amelyek ázsiai, afrikai élőhelyekre jellemzőek, de nem a Hévízi-tóra.

A Hévíz-Keszthelyi-láp gyepterületeinek rekonstrukcióját is megvalósítják Hévíz, Sármellék és Alsópáhok területén, de ingatlanvásárlás révén egy magánterületet is természetvédelmi kezelésbe vonnak. Felújítják a tó vízszintjét szabályozó zsilipeket, illetve mintegy tíz kilométer hosszan új tanösvényeket alakítanak ki a helyi természet és az élővilág bemutatására.

A tükörsima Hévízi-tó naplemente előttFotó: Matusik Tamás / Flickr.com


A fürdőkórház területén lombkorona-figyelő állomást létesítenek, a Hévízi-csatornánál pedig vízi túrákhoz szükséges infrastruktúrát is kialakítanak. Addig is, érdemes részt venni egy hévízi lefolyótúrán.

A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház hosszú évek óta működteti azt a monitoringrendszert, amely folyamatosan nyomon követi nem csak a tó, de a figyelőkutak vízminőségét is. A tó védelme szempontjából az előrelépéshez azonban szükséges a mostani fejlesztés, a közvetlen és a távolabbi környezet rehabilitációja. A hévízi tóvédelmi projekt része a kormány által jóváhagyott Balaton programnak is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek