Hatalmas halas installáció épül a Dunára

  Hatalmas halas installáció épül a Dunára

  Hatalmas, a Dunán lebegő kortárs képzőművészeti installáció épül a Dunára, amely márciusban a Budapest Főváros Önkormányzata és a Pro Cultura Urbis Közalapítvány (PCU) kezdeményezésére a Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria által kiírt pályázatára készült. A pályázat 20 jelentkezőjéből Farkas Zsófia szobrászművész nyerte el a „Nagy halak emlékezete" című alkotásával a Duna-installáció megvalósításának lehetőségét.

   

  A nyertes látványtervForrás: Travelo

  A nyertes műegyüttes egy három darabból álló szoborkompozíció, mely a Duna vízfelületén lebeg majd. Az egység és a természet fontosságát jelző alkotás méltán illeszkedik a főváros arculatába, mégis figyelemfelkeltő és újszerű, hiszen az ember és a halak misztikus ősi kapcsolatát boncolja, gondolja tovább - olvasható a szerkesztőségünkbe érkezett közleményben.

  A művész mottója: „Játsszunk hát el a gondolattal: volt hajdan egy világ, melyben az Egység és a Természet szelleme uralkodott, e világot mágikus lények népesítették be, közülük valók a dunai Nagy Halak is. E lények, azaz a szellemeik most, 2017-ben visszatérnek ide Budapestre, hogy jelenlétükkel emlékeztessenek minket: kölcsön kaptuk a helyet és az időt, amiben élünk s egy nap el kell számolnunk mindezzel."

   

  A különdíjas alkotás Galéria: Hatalmas halas installáció épül a DunáraForrás: Travelo

  A pályaművet a kiírás szerint bruttó 12 millió forintból valósíthatja meg Farkas Zsófia. Az első forduló díjazottjai: BIVAK, Farkas Zsófia, Hitter Magdolna - Horváth Csilla, Koronczi Endre, Pétery Tamás. Különdíjban részesül: Mindák Gergely, SzínMűvek. Minden díjazott fejenként 150 000 Ft összegű egységes díjazásban részesül. A budapesti Műegyetem rakpart előtti vízfelületen felállítandó kulturális installáció várhatóan június végétől lesz látható.

  A Fővárosi Önkormányzat és a PCU célja felhívni a figyelmet arra, hogy értékeljük a
  minket körülvevő művészeti alkotások szerepét, és Budapest egyedi arculatát meghatározó Duna közösségi, kulturális, összekötő és funkcionális erejét. A pályázatok megtekinthetők a Budapest Galéria Köztéri Képzőművészeti Osztályán.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!