Már úszik a Balaton 2. akadálymentes hajója

  A tavaly átadott Siófok katamarán után a Nemzeti Regatta 2016 Siófok névre keresztelt motoros már a Balaton második akadálymentes hajója. Az újjáépített, 180 fős hajó első útjával megkezdődött a 171. hajózási szezon is.

  A balatoni hajózás hagyományosan minden évben Húsvétkor indul, idén azonban már nagypénteken elkezdődött a 171. hajózási szezon, melyet az új hajó ünnepélyes vízre bocsátásával ünnepelt a Balatoni Hajózási Zrt.

   

  Beatrix az Újpesti öbölben még 2014-benFotó: Lovász Benedek / Hajóregiszter.hu

  A hajó eredeti váza a 60-as években az egykori Szovjetunió területén, az Ilyichevski hajójavítóban épült. Amikor aztán 1999-ben hazánkba került, Beatrix névre keresztelték. A 2000-es évek második felében már üzemen kívül állt Vácott, majd 2011-ben egy újabb tulajdonosváltás után Budapestre került, végül 2014-ben felújítandó hajóként vásárolta meg a Balatoni Hajózási Zrt. A hajót 2015 januárjában a Sió csatornán át a Balatonra vontatták, és még abban az évben, a szezon után meg is kezdték a hajó felújítását.

   

  Ez nem az a Siófok

   

  Mert bár tavaly ilyenkor is Siófok néven adtak át egy felújított katamaránt a Balaton első akadálymentesített hajójaként, ez az új motoros hajó azért viseli egy teljes éven át a Nemzeti Regatta Siófok 2016 nevet, mert a tavalyi Nemzeti Regatta vitorlásversenyt Siófok települése nyerte. De a lényeg mégiscsak az, hogy most már két, a mozgáskorlátozottak igényeit is szem előtt tartó hajó úszik a Balatonon.

   

  Beatrixból Nemzeti Regatta Siófok 2016Fotó: Balatoni Hajózási Zrt.

  A Balatonon szolgáló Lelle, Szántód és Fonyód nevű motoros testvérhajókhoz képest például ennek az új Siófoknak már egészen eltérő a térkialakítása: külön mozgáskorlátozott vizesblokkal és szélesebb ajtókkal rendelkezik, miközben a teljes fedélzete körbejárható és akadálymentes. A hajó orrsugár-kormányt kapott, de a hajó farát is áttervezték a kedvezőbb hullámkeltés elérése érdekében. A közel 150 milliós építési és felújítási munkálatok során a belső teret új bútorokkal rendezték be, miközben klímával és wifivel is felszerelték - utóbbi egyébként tavaly nyár óta már minden BAHART-hajón és közforgalmi balatoni kikötőben is elérhető.

  Az idei évben a Nemzeti Regatta Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválján 2017. június 10-én és 11-én már 50 település mérheti össze tudását a különböző versenyszámokban. Ez a Nemzeti Regatta motoros hajó pedig majd az új győztes település nevét fogja viselni a 2018-as hajózási szezonban.

  Nemzeti Regatta Siófok 2016 számokban
  Teljes hossz: 33,5 m
  Teljes szélesség: 5,3 m
  Fix pont magasság üresen: 6,3 m
  Merülés legnagyobb terhelésnél: 1,6 m
  Főmotorok teljesítménye: 2*300 LE
  Teljes tömege: 99,3 tonna
  0,6 tonna speciális alapozó és fedőfesték
  67 m2 üvegfelület
  ~1000 méter különböző anyagú és átmérőjű csőhálózat
  5 km kábel
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!