Gladiátorokkal telik meg a park, ahol az ókorba kirándulhatunk

  A császár ünnepélyes fogadása, korhű felvonulás és gladiátorjátékok - így elevenítik fel a római Flora istennő tavaszünnepét Gorsiumban április 29-én és 30-án.

  Flora templomának felszentelésének ünnepe a tavasz köszöntése volt az antik Rómában, ebből az alkalomból mindkét napon számos programmal és két különleges előadással készülnek a Gorsium ókori színházterében is.

  Fotó: Gorsium.org

   Lehet majd látni ünnepélyes császári bevonulást, a látogatók részt vehetnek ókori témájú játékokon és foglalkozásokon, de a szervezők gladiátor és legiós katonák bemutatójával, római kori esküvői szertartással és mediterrán konyhával is készülnek. Mindeközben a vásározók ókori kézműves portékáikat, méztermékeiket és virágaikat kínálgatják standjaikon, az ókori kézművesség fortélyait pedig a látogatók is kipróbálhatják.

  A családi programok közben pedig érdemes végigjárni a régészeti parkot, amelyben az 1958 óta folyó ásatás során erődfalakat és kapukat, oszlopsorral díszített utcákat, fórumot, templomokat és középületeket, a tartománygyűlés csarnokait és számos szentélyt tártak fel. Ezekből a leletekből idén egy állandó kiállítást is nyitottak.

  A színház hátterét is adó új erődfal a hozzá kapcsolódó tornyokkal kilátóként is szolgál, ennek tetején végigsétálva akár madártávlatból is felfedezhető Alsó-Pannónia provincia tartománygyűlésének egykori székhelye. Ugyanakkor a régészeti parkban márciusban nyílt a Pompeji – Élet és halál a Vezúv árnyékában című kiállítást is érdemes megnézni, amely a Vezúv kitörése miatt 79-ben eltűnt, egykor virágzó város katasztrófáját mutatja be.

  Fotó: Gorsium.org

   De hogy pontosan mit ünnepeltek a rómaiak Floralián, vagyis Flora istennő tavaszünnepén, arról ide kattintva olvashatnak.

  Gorsium Régészeti Park És Szabadtéri Múzeum
  Megközelítés: az M7-es autópályájáról a szabadbattyáni lejárónál (cím: Székesfehérvár, Fő utca 6.)
  Nyitva tartás: hétfő kivételével minden nap 10-től 16 óráig
  Belépő: felnőtt: 1500 Ft, diák és nyugdíjas: 750 Ft
  Programokról bővebben a weboldalon
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!