LED-es fényágyút terveznek a Balaton közepére

Ez a hír minden évben már a napszítta stégek, lángos sütödék képzeletbeli illatával tölti el az igazi balatonistákat. Így aztán mi is csak azért írunk róla, mert jobb többször, mint egyszer sem: elsőfokú viharjelzés percenként 45 felvillanással jár, ekkor a partközelben még lehet fürdeni; a sűrűbb, 90-szer felvillanó jelzésnél viszont már tényleg irány a part. Viharjelzők sziasztok, jó lesz titeket újra látni!

Szombaton 0 órától működik a viharjelző rendszer a Balatonnál, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tónál - írja az MTI az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleménye alapján.

Fotó: Sensitive - Indafotó

 A tájékoztatás szerint, a nagy tavaknál működő viharjelzőrendszer két veszélyjelző fokozatban működhet, a rendszer minden esetben a kedvezőtlen időjárási körülményeket megelőzően élesedik. Ha egy órán belül a szél eléri a 40 kilométer/órás sebességet, automatikusan életbe lép az elsőfokú viharjelzés. Ilyenkor percenként 45, sárga fényű felvillanás jelzi a vízben és vízparton tartózkodóknak a veszélyt. Elsőfokú jelzés esetén úszni, csónakázni, vagy a vízen bármilyen más sporteszközzel tartózkodni csak a parttól számított 500 méteren belül szabad.

Ugyanakkor, ha 60 kilométer/órás, vagy annál erősebb szél várható, másodfokú viharjelzés lép életbe. Ebben az esetben a viharjelzőlámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos úszni, fürdőzni, továbbá tilos csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni - magyarázza a katasztrófavédelem.

Felhívják a figyelmet arra, hogy az érdeklődők bármikor tájékozódhatnak a viharjelzőrendszer állomásainak működéséről, az aktuális riasztási fokozatokról a katasztrófavédelem weboldalán. Azt ajánlják mindenkinek, hogy a szabadidős programok tervezésénél vegyék figyelembe a viharjelzőrendszer figyelmeztetését, baj esetén pedig hívják a 112-es segélyhívó számot - tartalmazza az OKF közleménye.

Akár LED-es fényágyú is jöhet

Az utóbbi években ugyanis már megkezdődött a fényjelző egységek korszerűsítése, a régebbi típusú izzókat szabályozható és energiatakarékos LED-es egységekre cserélik. A Balaton Tihanytól keletre eső medencéjében már 14 állomást átalakítottak át LED-es világításra, és a tervek szerint az ősszel elvégzik a cserét Balatonakaliban, Zánkán, Révfülöpön és Ábrahámhegyen is. Felmerült az is, hogy a keleti-medence közepére egy "úszó" viharjelző állomást állítanak fel, amit akkumulátorról táplálnának. Ugyancsak foglalkoznak azzal a lehetőséggel is, hogy a nagyobb strandokon bójákra épített jelzőegységeket telepítenének - teszi hozzá cikkében a Balatontipp.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek