Kilenc ország hoz bábokat Pécsre áprilisban

Kilenc ország hoz bábokat Pécsre áprilisban

Kilenc ország, köztük India, Indonézia és Kína, társulatainak és bábművészeinek részvételével nemzetközi árnyjáték fesztivált rendeznek április 21. és 25. között Pécsett – írja az MTI.

A Karakulit elnevezésű fesztiválra a magyar résztvevők mellett még Törökországból, Lengyelországból, Csehországból, Spanyolországból, illetve Szlovákiából is érkeznek bábművészek. Összesen nyolc árnyjáték-előadást láthat majd a közönség. A fesztivál apropójáról szólva a szervező felidézte: idén ötszáz éves a török karagöz játék, és a pécsi esemény csatlakozik az isztambuli ünnepi rendezvényekhez. A kerek évforduló jó alkalom arra, hogy a keleti és az európai árnyszínházi előadások találkozzanak.

A nyitórendezvényt április 21-én este fél kilenckor tartják a Széchenyi téren Szokolay Dongó Balázs zenéjével és közreműködésével. A Papír Panír csapata vetített képekkel, óriás árnyfigurákkal, mozgó vásznakkal, muzsikusokkal és kórussal teszi látványossá a nyitányt. A közönség az ötnapos rendezvény alatt a többi között az indiai Tholpavakoothu Theater, az indonéz Wayang Rajakaya Árnyszínház, a kínai Kuangtung Lufeng Árnyszínház, Cengiz Özek török és Tadeusz Wierzbicki lengyel művészek előadásait láthatja. A produkciók mellett a művészek szakmai és a közönségnek szóló workshopokat tartanak, valamint hat, a résztvevő nemzetek tradicionális árnyjátékát bemutató kiállításokat is rendeznek. A fesztiválon találkozik a kétezer éves kínai hagyomány, a 9. századi indiai templomi és a világörökség részét képező indonéz árnyjáték.

Karakulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál & Kiállítás / Facebook

 A fesztivál elnevezését jelentő Karakulit egy összetett szó, amelynek első tagja a karagöz török vásári árnyjáték főhősét idézi meg, míg annak második fele az indonéz árnyszínház nevéből, a wayang kulit-ból származik, ezzel tisztelegve a tradicionális árnyszínház előtt. További részletek a facebook.com/karakulitfestival oldalon találhatóak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek