5,5 milliárdból újul meg a keszthelyi Festetics-kastély

Az eredeti tervek szerint ekkora összegből állítják helyre a keszthelyi Festetics-kastély egykori parkját, az azt átszelő közút kiváltásával, de új funkciókkal és látványosságokkal is bővül a múzeumegyüttes.

A Helikon Kastélymúzeum második ütemét jelentő felújításokról (az elsőről itt írtunk) pénteken tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnökség Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramért felelős miniszteri biztosa arról beszélt, hogy az országszerte 39 várat és kastélyt érintő program keretében több mint 55 milliárd forintot szánnak az egykori kulturális és történelmi "fellegvárak" helyreállítására - írja az MTI.

Fotó: Bodnár Boglárka /MTI

 Ajándékboltokkal, rendezvényekkel teszik jövedelmezővé

A vár- és kastélyprogramnak nemcsak a műemlékvédelmi szempontú helyreállítás a célja, hanem olyan gazdasági modell alkalmazása is, ami lehetővé teszi a hosszú távú működését ezeknek a létesítményeknek. A hagyományos jegyárbevétel mellett új forrásként ajándékboltok működtetésével és rendezvények szervezésével tudnak több bevételhez jutni a műemlékek, nyolc kastély és vár már komoly bevételt termel ezzel a komplex rendszerrel.

Egységes, nyugat-európai színvonalú, turisztikai szempontból vonzó látnivalók kialakítását célozták meg, amelyek új munkahelyeket teremtenek és az adott térségben komoly gazdaságfejlesztő szerepet is betöltenek. A tartósan állami tulajdonban maradó várakat és kastélyokat nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is rehabilitálják, vagyis ismét élettel kívánják megtölteni, közösségi, kulturális térként hasznosítva őket, ahol a látogatók számos szolgáltatást vehetnek igénybe, meghosszabbítva ezzel a tartózkodási idejüket is.

Fotó: Bodnár Boglárka /MTI

 Helyi portékával töltött piknikkosarakat árulnak

A keszthelyi kastélyt jelölték ki arra, hogy új szolgáltatási csomagokat próbáljanak ki. Helyi termékekkel megtöltött piknikkosarak vásárlásával le lehet telepedni a parkban, korhű játékokat vagy modern sporteszközöket bérelve játéklehetőséget is kínálnak, továbbá sorozatként gyűjthető emlék- és ajándéktárgyak árusítása szerepel a tervekben, amelyeket később a többi kastélyban is megvalósítanának.

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója elmondta: 1,5 milliárd forintos európai uniós, valamint csaknem 4 milliárd forintos hazai forrásból 2019-ig rekonstruálják az egykori kertészetet, felújítják a kastélybelső kiállításának gépészeti rendszerét, bővítik a Vadászati Múzeumot, mögötte visszaállítják az egykori lovas és agárpályát, valamint a fejőházat. Az 1980-as években épült, a parkot akkor kettévágó közút megszüntetésével a jelenlegi négyszeresére bővítik, illetve az eredeti terveknek megfelelően állítják helyre a kastélyparkot.

Keszthelyiek ingyen látogathatják

A még idén induló második ütem keretében a legnagyobb beruházás a 24 hektárosra, vagyis négyszeresére bővülő kastélypark 1880-as években Angliában készült tervek alapján történő helyreállítása. A ma nagyrészt elhanyagolt területet évtizedeken át a honvédség használta, az 1980-as években pedig egy közúttal is kettévágták. Ez utóbbit megszüntetik és vele párhuzamosan új utat építenek, illetve kocsizható formában ismét helyreállítják a Fenékpusztára vezető, hét kilométer hosszú emblematikus fenyves allét is.

Fotó: Bodnár Boglárka /MTI

 A programhoz kapcsolódóan egy jelentősebb méretű új parkolót is kialakítanak a kastély közelségében. A jövő hónaptól a keszthelyi lakosok havonta egy kijelölt napon ingyen megtekinthetik majd a teljes múzeumegyüttest.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek