Szemesen állították ki Nyalókát, a Balaton legendás mozdonyát

Szemesen állították ki Nyalókát, a Balaton legendás mozdonyát

A balatonszemesi vasútállomás előtti parkban helyezték el a balatonboglári vasutas üdülőben hosszú időn át kiállított, 275-ös sorozatú és 040-es pályaszámú gőzmozdonyt. A 275-ös típus annak idején a Nyalóka becenevet kapta. A 36 tonnás mozdonyt különleges közúti szállító eszközön, a Magyar Honvédség közreműködésével szállították a helyszínre kedden délelőtt.

Nyalókát a vasútállomás előtti parkosított téren állították ki. Ezentúl az önkormányzat rendszeresen gondoskodik annak állagmegóvásáról is. A március 15-i nemzeti ünnepen pedig már a felújított gőzmozdonyt láthatják a helyiek és az utazóközönség - olvasható a MÁV közleményében.

 

A MÁV 275.120-as mozdonya a tiszafüredi állomásonFotó: Wikipedia

Ugyancsak 275-ös szobormozdony található egyébként a budapesti Vasúttörténeti Parkban és a tiszafüredi vasútállomáson is, illetve a Nyíregyháza melletti Sóstón, ahol tavaly mintegy 250 munkaóra alatt vasutasok újítottak fel egy Nyalókát a Vasutasok Szakszervezete Vasutas Kulturális Alapítványának támogatásával.

A legendás mozdonyból a MÁVAG budapesti gyára 1928 és 1940 között 148 darabot gyártott, a MÁV főként a mellékvonalakon használta személy- és tehervonatok továbbítására. A mozdonyok 70 kilométeres óránkénti sebességet is elértek vonattovábbítás közben. A gőzvontatás hivatalosan 1984-től szűnt meg Magyarországon, bár nosztalgiavonatoknál jelenleg is alkalmazzák.

 

Újabb cikkünk ebben a témában:

 

Nem csak Thomas barátainak: gőzmozdony matiné és járműparádé a Vasúttörténeti Parkban 
Ezen a hétvégén újra pöfögnek!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek