Két napig ingyen látogatható Kőbánya hatalmas víztározója

Március 22-én tartják világszerte a víz világnapját, a Fővárosi Vízművek ehhez kapcsolódva két napra megnyitja az egyik leglátványosabb létesítménye, a kőbányai víztároló medencéjét a látogatók előtt.

"Az olasz mesteremberek által hazai téglából épített és a mai napig kifogástalanul üzemelő hatalmas csarnokok oszlopaikkal, téglaboltozatos födémjükkel háromhajós templom hatását keltik. Kétemeletnyi magas építészeti mű, melyet 1970-ben további négy, 5000 m3-es medencével bővítettek. A patinás épület nyugalmat áraszt és szökőkútszerű levegőztetőinek köszönhetően egzotikus benyomást kelt a látogatókban" - írja oldalán a Fővárosi Vízművek a vízellátás legrégebbi, még ma is működő Ihász utca 29. szám alatt található létesítményéről. A medencének helyet adó terület az ősfáival és növényritkaságaival együtt egy arborétum benyomását kelti. 

Fotó: Fővárosi Vízművek

Az intézményes vízellátás még 1868-ban kezdődött Pesten. A mai Kossuth téren állt az első szivattyúház, az ellennyomó víztároló medencét pedig 1869–71 között építették meg az első pesti vízmű részeként, a kőbányai Ihász utcában, kétszer 11 500 m³ tároló-térfogattal. Bár Pest-Buda-Óbuda egyesülésével a főváros csak 5 év múlva jött létre, és a vízmű is csak Pestet szolgálta ki, mégis teljes joggal számíthatjuk innen a Fővárosi Vízművek fennállását.

Na ezt a medencét lehet megnézni március 22-én az iskolai csoportoknak, március 25-én, szombaton pedig a családoknak 10 és 16 óra között. Ezen a napon a látogatók önállóan barangolhatnak a létesítményben, de a programot a fegyveres biztonsági őrök és a város alatt húzódó 5000 kilométernyi vízhálózatot üzemeltető kollégáik bemutatója egészíti ki.

Fotó: Fővárosi Vízművek

A szervezők azt ajánlják a látogatóknak, hogy tömegközlekedéssel érkezzenek, mert a parkolás a környéken nehézkes. Az Örs vezér tere és Kőbánya-Kispest felől a 85-ös, Kőbánya Alsó Vasútállomás felől a 185-ös busszal, míg a Puskás Ferenc Stadiontól a 95-ös, a Kápolna tértől a 217-es busszal érhető el - írja a Fővárosi Vízművek.

Fotó: Fővárosi Vízművek
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek