Tíz új átkelőhely nyílik a magyar-román határon

Tíz új átkelőhely nyílik a magyar-román határon

Tíz új határátkelőt nyitnak meg alkalomszerűen a hétvégétől a magyar-román határszakaszon - közölte a román külügyminisztérium sajtóosztálya. Az MTI azután kereste meg kérdéseivel a román külügyi tárcát, hogy a Szatmár.ro portál és a Krónika napilap - a határrendészettől, illetve határ menti települések polgármestereitől - az alkalmi határnyitások előkészületeiről értesült.

Kiderült, hogy olyan határátkelőkről van szó, amelyekhez az Európai Unió forrásait felhasználva, a határ menti együttműködési program keretében épültek meg az utak 2007 és 2013 között. Az a cél, hogy - az országúti kapcsolatokról 2014 júliusában Bukarestben megkötött román-magyar kormányközi egyezménynek megfelelően - minél jobban kihasználják ezeket a határátkelőket mindaddig, amíg Románia is csatlakozik a határ szabad átjárását biztosító schengeni övezethez. Románia csatlakozása után ezek az átkelőhelyek állandóan nyitva tartanak majd.

A tíz határátkelőt a február 18-19-ei hétvégétől kezdődően nyitják meg alkalomszerűen, és a hatóságok a helyi igények és az átlépők számának függvényében vizsgálják további nyitvatartásuk lehetőségeit. Az intézkedések a Csanádpalota-Nagylak (Nadlac), a Zajta-Nagypeleske (Peles), a Garbolc-Szárazberek (Bercu), az Ömböly-Károlypuszta (Horea), a Dombegyház-Kisvarjaspuszta (Variasu Mic), az Elek-Ottlaka (Graniceri), a Körösnagyharsány-Körösszeg (Cheresig), a Dénesmajor-Feketegyarmat (Iarmata Neagra), a Pocsaj-Biharfélegyháza (Rosiori), valamint a Bagamér-Érkenéz (Voivozi) határátkelőhelyekre vonatkoznak.

A Szatmár.ro portál szerint Romániának azért vált sürgőssé a határnyitás, mert a határ menti útépítések finanszírozója az év elején arról tájékoztatta a bukaresti kormányt: előfordulhat, hogy vissza kell fizetni a támogatást, mert az utakat nem használják rendeltetésük szerint. Az utakat annak reményében építették meg, hogy Románia már 2011-től csatlakozik a schengeni övezethez.

Noha Románia szerint a csatlakozás valamennyi feltételét teljesítették, egyes tagállamok ellenkezése miatt az ország még nem része a schengeni térségnek. A Szatmár megyei Szárazberek és Nagypeleske is közigazgatásilag Lázári (Lazuri) községhez tartozik. Lengyel István, a község polgármestere a Krónikának elmondta, hogy a román oldalon egyelőre mobil egységekkel oldják meg az átlépők ellenőrzését, a későbbiekben azonban konténerirodát visznek a határra, és ezért kivezetik oda az áramot. A polgármester hozzátette: a környék lakói évek óta várják a határnyitást, hiszen az a térségnek gazdasági és idegenforgalmi fellendülést hozhat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek