Kétmilliárdból alakítják látogatóközponttá a szabadkígyósi kastélyt

A földszintre múzeumot és konferenciatermet, az emeletre vendégszobákat terveznek, de a kastélyparkot is egy kicsit újragondolják majd a szabadkígyósi Wenckheim-kastély üzemeltetői.

 A gyulai Almásy-kastély után hamarosan megújul a szabadkígyósi Wenckheim család egykori grófi uradalmának központja, miután az önkormányzat másfél milliárd forint uniós támogatást nyert annak rekonstrukciójára - írja a Behir.hu. Az Ybl Miklós tervei alapján, 1875 és 1879 között épült kastély felújításához a kormány is hozzájárul, így összesen közel kétmilliárd forintot fordíthatnak majd erre a célra.

Kastélybelső 2009-bőlFotó: Rákász Mihály / Wikipedia

 A kastély falai közé a második világháború után mezőgazdasági és élelmiszeripari szakközépiskola költözött, ami egészen 2011-ig működött. A földszinten akkoriban tantermeket alakítottak ki, az emeleten kollégium volt. Az épület legtöbb eleme, a nyílászárók és a lépcsőház fa korlátja is még ma is eredeti állapotban, komolyabb sérülések nélkül fennmaradt. Az önkormányzat szerint a felújítás után a keszthelyi Festetics-kastélyhoz hasonló, múltat idéző látogatóközpontként működhet.

"A működtetésnek az előkészítését már megkezdtük, hiszen hat-hét földszinti termet berendeztünk, tárlatvezetés jelenleg is van, az épületet az ideérkezők a kápolnától egészen a grófnő hálószobájáig látogatják. A földszinten több olyan terem van, amit még rendbe kell hozni, vissza kell állítani az eredeti funkciójának megfelelően" - mondta a lapnak Balogh József, Szabadkígyós polgármestere.

Fotó: Rákász Mihály / Wikipedia

 A kétmilliárd forintos támogatásból a földszinten a múzeumi részen kívül rendezvények lebonyolítására alkalmas konferenciatermet terveznek létrehozni és a kastélyparkot is szebbé tenni. De az emeleti részen - hűen a kastély eredeti funkciójához - vendégszobák, szállóhelyek kialakítását is tervezik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek