Oszmán fegyverkincsekből nyílt tárlat az egri Vármúzeumban

Oszmán fegyverkincsekből nyílt tárlat az egri Vármúzeumban.

Az oszmán birodalom idejéből származó, évszázadokon át főúri kincstárakban őrzött műremekekből nyílt kiállítás pénteken az egri Dobó István Vármúzeumban - írja az MTI.

A törökkori díszfegyverekből és viseletekből összeállított anyag a vármúzeum Péterváry-gyűjteményének legszebb darabjaiból, illetve az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből áll, kifejezetten az egri várhoz illő tematika alapján.

Galéria: Oszmán fegyverkincsekből nyílt tárlat az egri VármúzeumbanKomka Péter / MTI

 A múzeum legutóbb 1990-ben oszmán török hímzésekkel vendégeskedett Egerben. A most elhozott anyag a főúri Eszterházy-család kincstárából származik, amelyet tavaly nagy sikerrel mutattak be az Egyesült Arab Emirátusokban is. A magyarok november 27-ig tekinthetik meg a tárlatot a Dobó-bástya épületében, "Acél és arany" címmel.

Valószínűleg sokan lesznek kíváncsiak az "Acél és arany" gyűjteményre, hisz a vidéki városok közül Eger büszkélkedhet a legtöbb vendégéjszakával, a vármúzeum pedig Magyarország leglátogatottabb vidéki kiállítóhelye - jelezte a polgármester.

Az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó megyeszékhely koncepciójának egyik fontos sarokköve a város kultúrájának fejlesztése és széleskörű bemutatása. Jó példa erre az a júliusban indított játék, amelyről a travelo is beszámolt. Egy mobilapplikációról van szó, amelynek segítségével a város titokzatos hősének keresésére indulhat, és járhatja be a történelmi város legszebb pontjait.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek