Nem emelik a terrorkészültség szintjét itthon, Ausztriában és Belgiumban sem

Nem emelik a terrorkészültség szintjét itthon, Ausztriában és Belgiumban sem

Folyamatosan érkeznek a hírek az európai országok terrorkészültségének szintjéről a hétfő esti berlini gázolásos támadás után. Magyarországon nem emelik a terrorkészültséget, ahogyan Ausztriában és Belgiumban sem. A karácsonyi vásárok védelmét azonban mindenhol megerősítik, és Brüsszelben idén is elmarad a szilveszteri tűzijáték.

Itthon nem emelik a terrorkészültséget, de jobban védik a plázákat, vásárokat 

Nem emelte a terrorfenyegetettségi szintet az európai nagyvárosokban hétfőn történt merényletek miatt Magyarországon a Terrorellenes Koordinációs Bizottság, marad a 3-as, közepes fokozat – tájékoztatta közleményben a Belügyminisztérium kedden az MTI-t. A rendőri jelenlétet ugyanakkor megerősítik, különösen a karácsonyi vásárok körzetében.

A bizottság azért nem módosította a jelenleg hatályban lévő terrorfenyegetettségi fokozatot, mert a testület értékelése szerint még utalás szintjén sem keletkezett magyarországi terrorcselekmény elkövetésére vonatkozó információ. A közlés szerint a magyar titkosszolgálatok és rendvédelmi szervek továbbra is folyamatosan kapcsolatot tartanak a külföldi társszolgálatokkal.

Megerősítik a budapesti vásárok védelmét isBalint Hrotko / Budapesti Fesztivál-és Turisztikai Központ Nonprofit Kft

A magyar rendvédelmi szervek konzultáltak az elkövetett merényletekkel érintett országok budapesti külképviseleteivel, a Terrorelhárítási Központ pedig Budapest több kiemelt pontján járőrszolgálati tevékenységet kezd. A hatóságok további konkrét lépéseket nem tartanak indokoltnak, ám felkészültek arra, hogy bármely, a lakosság biztonságát veszélyeztető információ felmerülése esetén haladéktalanul megtegyék a szükséges intézkedéseket – közölte a Belügyminisztérium.

Fokozott óvatosságra kéri a Németországba utazókat a magyar külügy

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) azt tanácsolja a Németországba készülő magyar utazóknak, hogy főleg a nagyvárosok forgalmas helyein, karácsonyi vásárain, tömegrendezvényeken, turisták által látogatott fontosabb közterületeken a szokottnál is nagyobb óvatosságot, körültekintést tanúsítsanak. A tárca konzuli szolgálata által kedd délelőtt közzétett figyelmeztetésben azt kérik az utazóktól, hogy kísérjék figyelemmel és tartsák be a német hatóságok útmutatásait.

A KKM közölte: a feltételezhető terrorcselekménnyel összefüggésben a német hatóságoktól a magyar nagykövetség eddig nem kapott olyan tájékoztatást, amely szerint magyar állampolgár is lenne az áldozatok és a sérültek között. A berlini rendőrség külön ügyeleti telefonszámot működtet a terrorcselekménnyel kapcsolatos, konkrét személyekre irányuló érdeklődések megválaszolására, az ügyelet a 004930 54023111-es számon érhető el.

A KKM azt javasolja a Németországba utazóknak, hogy indulásuk előtt regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján és ott ne csak Németországot, hanem az országon belüli pontos tartózkodási helyüket is jelöljék meg, a várost mindenképpen. Menczer Tamás, a KKM sajtófőnöke korábban azt mondta: a berlini magyar nagykövetség ügyeleti telefonszámán hárman jelezték, hogy nem találják rokonukat, mindhárom esetben felvették az adatokat és továbbították azokat a német rendőrségnek. Egyelőre várják és gyűjtik a további információkat – közölte.

Ausztriában sincs jele tervezett terrorcselekménynek

Ausztriában nincs konkrét jele tervezett terrorcselekményeknek, a tartományi rendőrségek azonban a közterületeken megerősítették a rendőri jelenlétet – közölte Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter kedden az Ö1 közszolgálati rádióban. Sobotka óvott a pánikkeltéstől, az eddigi életvitel megváltoztatásától. "Mindenkit arra kérek, hogy nagy körültekintéssel, de látogassák a vásárokat és egyéb eseményeket" – mondta.

Nagy körültekintéssel, de látogassák tovább a vásárokat - kéri az osztrák belügyminiszterMark H. Milstein / Northfoto

 Arról is beszélt, hogy megfigyelik az Ausztriában tartózkodó szélsőségeseket, azonban az óvintézkedések ellenére hasonló támadás bárhol történhet. A miniszter szerint az Ausztriára vonatkoztatható konkrét következtetések levonásához meg kell várni a berlini nyomozások eredményét. A belügyminiszter az osztrák közszolgálati televíziónak (ORF) nyilatkozva arról beszélt, hogy a salzburgi menekültszálláson hétfőn letartóztatott marokkói menekült ügyének és a berlini merényletnek nincs köze egymáshoz. A 25 éves marokkói férfit rendőrségi indoklás szerint azért fogták el, mert "súlyos bűncselekményt" tervezett elkövetni.

Christian Kern kancellár az ORF-nek adott keddi nyilatkozatában elmondta: a biztonsági szervek és a hadsereg bevetési erői mindent megtesznek azért, hogy garantálják Ausztria biztonságát. Kiemelte: az utóbbi hónapokban megerősítették a biztonsági szerveket, mintegy 800 rendőrrel több van bevetésen mint tavaly, és hasonló intézkedéseket foganatosítottak a hadseregnél is.

Megerősítették a brüsszeli karácsonyi vásár védelmét, a szilveszteri tűzijáték idén is elmarad

Noha a biztonsági ellenőrzések alkalmával mindent rendben találtak a belga hatóságok, hétfő éjszakától megerősítették a brüsszeli belváros karácsonyi vásárának védelmét – közölte Yvan Mayeur polgármester a La Libre Belgique című napilap keddi beszámolója szerint.

Mayeur elmondta, a berlini karácsonyi vásáron elkövetett merényletet követően azonnal átvizsgálták a nagy tömegeket vonzó, hagyományosan Brüsszel történelmi központjában rendezett vásár helyszínét. Az ellenőrzés folyamán bebizonyosodott, hogy minden megfelel a biztonsági előírásoknak. Mivel több helyen fizikai akadályok rögzítésére nincs lehetőség a mentőautók, tűzoltók és a vásárosok járműveinek ki és behajtása miatt, további rendőrautót rendeltek egy sebezhetőnek vélt helyszínre.

Advent BrüsszelbenNenyaki / Flickr, Creative commons Licence

Charles Michel belga miniszterelnök Twitter-üzenetében közölte, a belga hatóságok szorosan együttműködnek a német hírszerző és biztonsági szervekkel, valamint a terrorfenyegetéseket elemző belga krízisközponttal. Didier Reynders belga külügyminiszter üzenetében kijelentette, az egész ország területére érvényes terrorfenyegetettségi szint a hármas fokozaton marad. A hármas "súlyos" szint, s azt jelenti, hogy a fenyegetés továbbra is jelentős és a terrortámadás veszélye "lehetséges, és valószínű".

Az amerikai hírszerzés november végén egy belgiumi terrortámadás lehetőségére is figyelmeztetett. Noha leszögezték, hogy készülő támadásról, konkrét fenyegetésről nincs tudomásuk, a belga napilap szerint a tömegeket vonzó brüsszeli karácsonyi vásár a lehetséges célpontok között szerepel. Brüsszelben az esetleges terrortámadások veszélye miatt 2007 óta több ízben nem engedélyezték a korábban szokásos szilveszteri tűzijátékot, amely idén is elmarad.

Eric Van Der Syptnek, a belga szövetségi ügyészség szóvivőjének tájékoztatása alapján a La Libre Belgique szombaton azt közölte, hogy több mint tíz kiskorút helyeztek intézetbe, amiért a hírszerző szolgálatok szerint internetes üzenetekben kapott útmutatás alapján és oktatóvideókon keresztül terrortámadások elkövetésére készítették fel őket. A beszámoló szerint a kiskorúakat feltehetően a nagy tömegeket vonzó karácsonyi vásárokon kívánták bevetni a terrorszervezetek. Van Der Sypt azonban pontosított, leszögezve, hogy a szóban forgó kiskorúak közül nem mindenkit terrorizmus gyanújával helyeztek megfigyelés alá.

A belga napilap felidézte, hogy december elején az Iszlám Állam terrorszervezet új szóvivője videóüzenetében arra szólította fel támogatóit, folytassák a nyugati világ elleni csapásokat. A lap szerint az Abi al-Hasszán Muhádzsir néven azonosított férfi az Iszlám Államhoz köthető al-Furkán hírportálon közzétett felvételen azt mondja: "Fordulóponthoz érkeztek áldott cselekedeteitek, támadjátok őket otthonaikban, piacaikon, útjaikon, klubjaikban. Forrósítsátok fel a talajt a lábuk alatt!"

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek