Csokik a csúcson: hazai kézműves desszertek az ünnepekre

Csodaszarvas-válogatás, pálinkakaviár, sörzselé, robbanócukorkás, feketeborsos - gondolná, hogy prémium desszerteket ajánlunk? Ünnepeljünk különleges édességekkel!

Karácsony csoki nélkül? Ilyesmit csak elképzelni is szomorú. Míg gyerekkorunkban a Milka volt a csúcs, egy doboz Ferrero pedig maga a luxus, addig ma már egy magára valamit is adó ajándékozó kézműves édességgel kedveskedik. Kiváló hazai manufaktúrák desszertjeit ajánljuk.

Csalafinta csemegék: Lyan Csokoládéműhely

Hogy miért nevezzük csalafintának a Lyan termékeit? Legismertebb termékcsaládjuk, a szigorúan 18 éven felülieknek ajánlott "ehető alkoholok" miatt. A 18-as karika komolyan veendő: pálinkás nyalánkságaikban a pálinka valódi, és a cukorral elfogyasztott pálinka meglepően gyorsan az ember fejébe száll. A pálinkatészta, pálinkagolyó és pálinkavakcina különféle szellemes formátumokban tálalja a részeges finomságokat, de bor- és söralapú desszerteket is készítenek. A forralt boros kocka például egy magas kollegéntartalmú zselékocka, amely az eredeti forralt bor ízét rejti magában.

Harapható alkohol Galéria: Hazai csokit karácsonyra!Fotó: Andras Nagy / Lyan.hu

A Lyan csokijai közül a forró csoki a szezon egyik nagy kedvence. Ötletben nincs hiány: kínálnak üvegekbe csokipasztillákat, amikre csak forró tejet vagy tejszínt kell önteni, és kész is a forró csokink. De pálcára tűzött csokitömböket is kínálnak, vadító ízesítésekben: cappuccinós, ír krémwhiskeys, narancsos grillázsos vagy amaréna meggyes forró csokik közül választhatunk.

Kézműves szaloncukrok is készülnek a Kinizsi utcai műhelyben: rumpuncsos, tojáslikőrös, vajkaramellás, gesztenyés, trüffelkrémes, baileyses... összesen 18 egyedi ízesítésű szaloncukrot kínálnak.

Karácsonyi tippünk: a sörös, boros vagy pálinkás bonbonokkal garantált sikert arathatunk férfirokonaink körében, akiket köztudottan nem könnyű megajándékozni; és talán a legszélesebb választékot kínálják kézműves szaloncukrokból.

Lyan Csokoládéműhely, 1092 Budapest, Kinizsi utca 11.

Gyulai gyönyörűségek: Cadeau Bonbon Manufaktúra

A cadeau [ejtsd: kádu] ajándékot jelent franciául. Bár Gyuláról biztosan nem az édesség jut először eszünkbe, a helyiek büszkék a több száz évre visszanyúló cukrászhagyományaikra. Lehetnek is: a Balogh László cukrászmester által létrehozott Cadeau műhely elődje a gyulai Kézműves Cukrászda volt, amely jövőre ünnepli a 25. születésnapját – gondoljunk csak bele, micsoda előfutára volt a mai kézműves trendnek!

Gyönyörű bonbonok a Cadeau-tól Galéria: Hazai csokit karácsonyra!Fotó: Cadeau / Facebook

A Cadeau-ra a nemzetközi szakma is felfigyelt, tavaly két bonbonjuk – a Figaro és a Málna Mánia – is aranyérmet ért az International Chocolate Awards versenyen.

A gyulai Kézműves és a Százéves Cukrászdák után 1998-ban megalapították a Cadeaut, és Budapesten, Kecskeméten és Székesfehérváron is nyitottak "csokoládézókat". Alapvetően a belga Callebaut gyár prémium minőségű csokoládéiból dolgoznak, de idén egy teljesen egyedi kollekcióval is előálltak: a Cadeau Grand Cru saját fejlesztésű csokoládékat takar, amelyeket a franciaországi Or'Noir laboratóriumban kísérleteztek ki ghánai és elefántcsontparti kakaóbabból.

Karácsonyi tippünk: exkluzív ajándék a Cadeau 100 darabos Csodaszarvas-válogatása, egy gyönyörű díszcsomagolást kapott, limitált szériás bonbonszett, amely a saját fejlesztésű csokoládéból készült Grand Cru darabjait tartalmazza. A szelekció 20 különböző ízt tartalmaz, és kifejezetten csak az idei karácsonyi időszakban kapható.

Cadeau Csokoládézók: 1053 Budapest, Veres Pálné u. 8., Kecskemét, Korona u. 2., Székesfehérvár, Mátyás király körút 23.

Demeter Chocolate

Négy évvel ezelőtt jelentek meg prémium csokoládéikkal haza piacon, és a gyulai Cadeau történetéhez hasonlóan nekik is cukrászdájuk volt eredetileg. A csokoládé iránti rajongás és többévnyi kísérletezés meghozta gyümölcsét, itthon majdnem 30 helyen árulják Demeterék csokijait, és ebben az évben két rangos elismerést is begyűjtöttek.

A díjnyertes zserbó bonbon Demeteréktől Galéria: Hazai csokit karácsonyra!Fotó: kezmuvescsoki.com

Nem tudjuk, hogy az International Chocolate Awards zsűrije a csomagolást is díjazta-e, vagy csupán magát a desszertet, de a kiszerelése is megér néhány dicsérő szót. A fekete alapra arannyal írt elegáns felirat és a piros félgömbök a szemet is kényeztetik. Epres töltelék rejtőzik a fehércsoki burokban, a titka pedig a citromfű – bronz éremmel jutalmazták a versenyen. A londoni Great Taste Awardson 400 tagú zsűri, köztük neves ételkritikusok és Michelin-csillagos séfek szavaztak meg a Demeter Zserbó bonbonjának csillagos minősítést, jelölve a desszert prémium kategóriás mivoltát. A Demeter finomságai közül kitűnnek még bogyós gyümölcsös csokoládék, a piros és feketeribizlis, málnás finomságokkal fehércsokirajongókat lephetünk meg.

A kiskunlacháziak számára nem kérdés, hová forduljanak csúcscsokiért – itt él ugyanis a Demeter család –, de országszerte megtaláljuk őket, 9 budapesti és 18 vidéki édességboltban és a webshopjukban is megvásárolhatjuk a Demeter csokikat.

Karácsonyi tippünk: kézműves szaloncukraik közül gyerekeknek ajánljuk a robbanócukrot rejtő szaloncukrokat; felnőtteknek pedig a kétféle pálinkás ízesítésűt: a mézes málnapálinkásat és szatmári szilvásat szopogatva persze érdemes számon tartani, hány darabnál is járunk.

A családi üzlet: Csokizó – Kiskunlacháza, Dózsa György út 125.

Harrer Csokoládéműhely

A Harrer nem érdemtelenül nevezi magát édességbirodalomnak. Az osztrák-magyar házaspár, Karl Harrer és Harrer-Abosi Beatrix az osztrák-magyar határon hozta létre műhelyét, ahol már hét éve készülnek a csokicsodák. Modernség, letisztultság, precizitás jellemzi a műhelyet és az édességeket egyaránt, alkotnak merészet (feketeborsos étcsokit), vicceset (pattogócukorkást), kedveset (a Köszönöm! és Szeretlek! csokoládét), gazdag kínálatukat Gombóc Artúr is nagyra értékelné, de az a helyzet, hogy olyannyira a tökélyre fejlesztették a selymes csokitextúrát, hogy egy szimpla tejcsokoládéjuk (például a Java, jávai kakaóból) is nagy élmény. A Harrer's Special Milk pedig még nagyobb élmény.

Boros csokik Galéria: Hazai csokit karácsonyra!Fotó: Harrer Chocolat / Facebook

Karácsonyi tippünk: Finomságaik között karácsonyi ízesítésűeket is kínálnak, köztük mézeskalácsos tejcsokoládét és forralt borral töltött táblás csokoládét. Ha kifejezetten a Harrerre jellemző különlegességet ajándékoznánk, válasszuk a Luka boros csokoládé sorozat valamelyikét, amelyek a soproni Luka Pincészet merlot, cabernet, illetve kékfrankos borait rejtik!

Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda – Sopron, Faller Jenő u. 4.

Ennél kézművesebb már nem lehet
Ha ahhoz lenne kedve, hogy saját maga készítse el a karácsonyi bonbonokat, de nem mer egyedül nekivágni, tanulja meg az alapokat szakemberek segítségével akár néhány óra alatt! Utána már magabiztosan kísérletezhet.
Mi a Szamos Csokoládéiskolát próbáltuk ki. Macaronokat készítettünk, ami a cukrászmester segítségével már nem is tűnt olyan ördögi feladatnak. Trüffel, táblás csoki, mignon és számos más mutatós édesség mellett az ünnepi időszakban karácsonyi bonbonokat és szaloncukrot is megtanulhatunk készíteni náluk.
Bonbonokat, karácsonyi desszerteket és ajándékba adható csokoládékat tanít az ünnepek előtt a Chef Parade is. Trüffel, táblás csoki és bonbon szerepel a Lady Levander ünnepi kurzuskínálatában. Ha hosszabb időt szánna a csokikészítés tanulmányozására, egymásra épülő, kétnapos tanfolyamokat talál a Csokoládé Akadémiánál.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek