10 ajándékötlet utazóknak 10 ezer forint alatt

App pakoláshoz, mini fürdőszett, balatoni társasjáték, spéci nyakpárna, titoktáska, sétajegy, pincetúra, éjszakai csobbanás, powerbank és világutazók kézikönyvei - ezek közül bármelyiket beszerezheti tízezer forint alatt, utazásrajongó szeretteit pedig igazán boldoggá teheti velük.

Az év nagy fejtörője: mit adjunk karácsonyra? Tele lennénk ötletekkel, ha a pénz nem számítana – de mit tegyünk, ha számít? Kilenc last minute tippel segítünk! Így kívánjunk boldog karácsonyt és utazásokban gazdag új évet utazni kedvelő szeretteinknek.

1000 forintból: appot a fa alá!

Bizony, lehetséges appot ajándékozni. Ma már mobil alkalmazások tucatjai segítik az utazók életét, szóval ötletes ajándék (vagy kiegészítő ajándék) lehet. Utazástervező, menetrendfigyelő, okostérkép, szállás- és asztalfoglaló appok tucatjai között válogathatunk. A "flight radar" típusú alkalmazásokra állítólag egyenesen rá lehet kattanni, van olyan app, amelyik az éppen a fejünk felett szálló repülőt is képes lehet beazonosítani.

Pakolós appal könnyebb az élet
Galéria: Karácsonyi ajándékok utazóknak 2016
Fotó: Northfoto

Mi végül egy gyakorlatias darab, az iOs-re szánt Packing Pro mellett döntöttünk. Az app az úticélunk időjárási viszonyaitól a tervezett programokhoz szükséges tárgyi eszközökig teljes szempontrendszer alapján segít összeállítani a poggyászunkat. Modern, nem kézzelfogható ajándék, utazásra készülő szétszórt iPhone tulajdonos szeretteinknek kedves fricska lehet.

Ára: ~850 forint

2000 forintból: fürdőszett miniben

Sokunknak van egyfajta vonzódása a drogériák pénztárai körül fellelhető mini utazási kozmetikumokhoz. Az ismert tusfürdő, sampon, testápoló márkák utazásra szánt, apró termékeire gondolunk. Elkalandozva a 20 ml-es kencék és 50 ml-es naptejek lilliputi világában csinos kis csomagot állíthatunk össze belőlük. Persze igencsak jelképes ajándék, de ha az ajándékozottak kézipoggyásszal utaznak repülőn, amelyen 100 ml-es folyadéklimit van érvényben, kifejezetten praktikus lehet.

Praktikus ajándék kézipoggyásszal utazóknak
Galéria: Karácsonyi ajándékok utazóknak 2016
Fotó: Northfoto

Egy-egy darab ára 200-250 forint körül alakul, 2000 forintból egy egész szett kijön.

3000 forintból: a balatonboglári strandon

Nem, nem strandbelépőt ajánlunk, ez egy társasjáték neve. A magyar fejlesztésű játék marektingszövege imádnivaló: "Mariska vagyok, ősszel leszek negyedikes, és az a baj velem, hogy szeretem a matekot." Innen már könnyű kitalálni, hogy egy logikai játékról van szó, amelyet kifejezetten ötletesen sikerült kivitelezni. Magát a játéktáblát is puzzle darabkákból kell kirakni, a játék 64 fejtörőt tartalmaz, és három nehézségi szinten lehet végigjátszani.

Képünk csak illusztráció, ez a játék azért ennél összetettebb
Galéria: Karácsonyi ajándékok utazóknak 2016
Fotó: Northfoto

A Balaton-reklámnak is beillő játék családi nyaralások délutánjain – ne adj isten borús napjain – remek mulatság. Apukák-anyukák állítják, hogy ők is élvezik. A legkisebbeknek még nem megy, hét éves kortól ajánlják.

A készítőtől megrendelve 2820 forintért kiküldik postán, ami kiváló árnak számít a társasjátékpiacon.

Évzárás Siófokon
Karácsonyig adventi vásár, aztán Puncs Party, az év utolsó napján pedig fergeteges szilveszteri buli Siófok főterén! Mindegyik eseményen garantált a remek zene, a forralt bor, a kürtőskalács illat és a gyermekprogramok, miközben a korcsolyázás szerelmesei ingyen élvezhetik a város műjégpályáját. Az újévet január 6-án gálakoncerttel köszönti a város a kulturális központban.

4000 forintból: a felfújható útitárs

Epic utazási kellék. Valóságos rajongótábora van, akiknek az élete két nagy korszakra tagolható: amíg nem ismerték a felfújható párnát, és miután megismerték. Buszon, autóban, hosszabb repülőutakon jó szolgálatot tehet ez a pihenő állapotában szinte semmi helyet nem foglaló tárgy. Már 1000 forintért is lehet kapni utazópárnát, de ha nem akarunk egyik kényelmetlenség helyett másikat, érdemes igényesnek lennünk e téren. Arra számítottunk, hogy egy túraboltban fogunk rálelni a legprofibbnak tűnő cuccra, de nem: az üzletembereket megcélzó Samsonite felfújható párnája nyerte el tetszésünket, amely három oldalról tartja a nyakat, hőszigetelő anyagának köszönhetően pedig nem izzadunk bele alvás közben.

Fura alakú, de állítólag pont ezért kényelmes
Galéria: Karácsonyi ajándékok utazóknak 2016
Fotó: Samsonite

Kicsivel több, mint 4000 forintért lehet a miénk.

5000 forintból: titoktáska

Nem kell ahhoz különösen veszélyes helyekre utazni, hogy meglopjanak minket. Turistáktól hemzsegő köztereken, tömegközlekedés közben könnyen megeshet a baj. És ami itthon némi bosszúsággal és ráfizetéssel, az külföldön jóval több bosszúsággal és ráfizetéssel jár. Rendőrség, bejelentés, pótiratok, és legalább mínusz egy nap a nyaralásból. Jobb tehát az óvatosság.

A barcelonai Boqueria piacon például tutira jól jön a titkos tatyó
Galéria: Karácsonyi ajándékok utazóknak 2016
Fotó: David Ramos / Getty Images Hungary

Egy jól kitalált kiegészítő utazáshoz a ruházat alatt viselhető kis táska, amelybe iratainkat, kártyáinkat, pénzünket tehetjük. Póló alatt viselhető deréköv már 1800 forinttól kapható; mi egy combon hordható kis selyemtáskát néztünk ki egy túraboltban. Bőrbarát, elasztikus, állítható pánttal, hogy simuljon a lábhoz, de ne szorítson, és semmiképpen se zavarjon. Praktikus ajándék, megszolgálja az árát.

Ára: 5090 forint.

6000 forintból: rejtett Budapest

Hosszú lépés, Bupap, Beyond Budapest, Unique Budapest, Imagine Budapest. A sétatúrákra szakosodott cégek kínálata a város kifejezetten szerethető programjai közé tartoznak. A programokat már csak végigolvasva is rá lehet csodálkozni, mennyi arca van Budapestnek. Gasztrotúra, metróséta, sírkertséta, "a szecessziós Budapest", a "bűnös város", de a legizgalmasabb persze a város rejtett helyeire bejutni, legyen az elhagyatott gyárépület vagy a titokzatos kínai negyed. Az eddigi legviccesebb téma címére jó eséllyel pályázhat a "nagy vécé-túra".

Budapest rejtett zugai a Hosszúlépés egyik sétáján
Galéria: Karácsonyi ajándékok utazóknak 2016
Fotó: Hosszúlépés. Járunk

Univerzális ajándék, hiszen ezek a látnivalók a fővárosban lakók számára épp úgy újdonságot jelentenek, mint egy vidéken élő számára, a Budapesten élő külföldiekről nem is beszélve. Az utazni szeretők minden bizonnyal értékelni fogják ezt a programot.

3000 forintért már nagyon jó sétajegyek kaphatók, minimum két főre ideális ajándék.

7000 forintból: Holdvölgy-pincerendszer látogatás

Tokaj, a csodás, nem csak istenű nedűket, hanem ilyen remek programokat is kínál. Érdemes persze körülnézni, melyik borászat milyen pincelátogatásokat kínál, mi a Vince Awards idei díjnyertesét, a mádi Holdvölgyet választottuk. A több száz éves pincerendszernek összesen 108 ágát tárták fel, és három szinten kanyarognak az utak. A borkóstolóval (naná!) egybekötött kis túra másfél óráig tart, a séta során ötféle Holdvölgy bor és az ódon falak mesélnek Mádról. A szervezők játékra is invitálnak, egy térkép segítségével kell megtalálni a pincelabirintusban elrejtett Holdvölgy palackokat.

Holdvölgy pince
Galéria: Karácsonyi ajándékok utazóknak 2016
Fotó: Holdvölgy

Egy jegy 3500 forint, illik kettőt ajándékozni belőle.

8000 forintból: éjszakába nyúló fürdőzés

Gyógyvíz, élményfürdő, éjszakai csobbanás. Az első asszociációnk az Eger melletti demjéni termál. A környék gyönyörű, a termálvíz valóban gyógyerejű, egy egésznapos demjéni fürdőzésbe pedig minden belefér: relaxálhatunk, úszkálhatunk és még ugrálhatunk is.

A gyógyvizek völgyében kár kihagyni az éjszakai fürdőzés élményét, minden nap hajnali 2 óráig tartanak nyitva. 8000 forintos keretünkbe belefért két egésznapos termálfürdőbelépő, két kiegészítőjegy a fedett fürdőbe és a wellness részlegbe, és még egy páros jegyet is beleszámoltunk az ugrómedencébe, hiszen enélkül nem lehet teljes az élmény.

A demjéni termál este
Galéria: Karácsonyi ajándékok utazóknak 2016
Fotó: Facebook/Demjén Thermálfürdő és Aqua-park

Termálbelépők két főre, egész napra, ugrómedencével: 7960 forint.

9000 forintból: powerbank, a praktikus

Egy powerbank, azaz vésztöltő forintban ki nem fejezhető értékkel bír, hiszen ha utazáskor napközben lemerül a telefonunk, fényképezőgépünk, az emlékek nagy eséllyel csak a fejünkben élnek tovább, fotókon biztosan nem. Jóval olcsóbban is hozzájuthatunk hordozható töltőhöz, de óva intenénk mindenkit a gagyi gyártmányoktól. Az igazán olcsók akár néhány használat után bedobják a törölközőt. Az Asus Zen powerbankje egy bankkártya alapterületű kütyü USB-kimenettel. 5-6 óra alatt töltődik fel áramról, és egy nagyképernyős okostelefont akár háromszor is képes teljesen újratölteni. Hálás darab.

Ára: 8690 forint

+1 tipp: utazós könyvek praktikusaktól a viccesekig
Általában nem vall túl nagy kreativitásra, ha az ember könyvet ajándékoz karácsonyra. De ez csak akkor igaz, ha az utolsó pillanatban, találomra veszünk le valamit a sikerkönyvek polcáról, és szurkolunk, hogy bejöjjön az ajándékozottnak. Ha viszont szívvel-lélekkel választunk könyvet, olyan témában, amiről biztosan tudjuk, hogy fontos annak, aki kapja, már egészen más a helyzet. Mutatunk két praktikus újdonságot, és két régebbi kedvencünket, amik minden utazónak örömet fognak utazni. Ráadásul túl mélyen sem kell a zsebünkbe nyúlni az ajándékért.
PRAKTIKUS
2016 karácsonyára több utazós blogger praktikus kézikönyvét is a fa alá tehetjük. Kezdő világjáróknak, életük utazásáról álmodozóknak tökéletes ajándékok.
Kisgyörgy Éva - Travellina: Világutazók kézikönyve, 3563 forint
"Évek óta csak álmodozol egy különleges utazásról, de eddig féltél belevágni? Mindig volt valamilyen kifogásod, amiért nem mertél útra kelni? Legyen az belföldi hosszú hétvége vagy egy teljes hónap a világ másik felén, ez a könyv a gondolat megszületésétől egészen az út végéig a segítségedre lesz. Most nem egy szokványos útikönyvet tartasz a kezedben, hanem egy olyan világutazó személyes tapasztalatainak gyűjteményét, aki immáron harminc éve szenvedélyesen járja a világot" – szól a fülszöveg.
Vigh Bori: Hogyan menjünk világgá?, 3000 forint
"Ez a könyv az utazni vágyóknak íródott. Azoknak az embereknek, akikben szüntelenül motoszkál a hívás: indulj el, fedezd fel a világot! A kíváncsi embereknek, akiket nem az all-inclusive szálloda svédasztala hozza lázba, azoknak, akik már évek óta dédelgetnek egy álmot: világgá menni. Úgy tartják: az igazi álmok azok, amik megijesztenek. A kérdés az, hogyan tudunk túllenni a félelmeinken, hogyan alakíthatjuk át a vágyainkat célokká, a kifogásainkat pedig feladatokká. És ha ez megvan, akkor hogyan tudunk megbirkózni ezekkel a feladatokkal, odáig, hogy becsomagoljuk az életünket egy hátizsákba, és felüljünk arra a repülőre, ami végre megnyitja előttünk a világot" – olvasható a kedvcsináló Hogyanmenjunkvilagga.hu-n.
VICCES
Van az úgy, hogy az ember nem vágyik praktikus tanácsokra, egyszerűen csak jót szórakozna mások úti élményeit (és bénázásait) olvasva. A fergeteges Bill Bryson könyvei erre pont jók, ha nem ismerik a szerzőt, feltétlen pótolják ezt a hiányosságot!
Bill Bryson: Egyik lábam itt... 3230 forint
"Egy harminc órás non-stop buszút a Sarki Fény nyomában és egy firenzei zsebelés is lehet vicces kaland, ha az úti beszámoló szerzője humoránál van. Szerencsére az amerikai származású Bill Bryson nem egy savanyú ember, így aztán európai kalandjait olvasva hangos röhögésben törhet ki az ember nagyjából minden második oldalon" – írtuk a könyvről, amit minden utazást kedvelőnek bátran megvehetnek, hálás lesz érte a megajándékozott.
Bill Bryson: Hátizsákkal a vadonban, 3230 forint
Az imádni való humorú szerző amerikai túrázásról szóló könyvét tavaly karácsonyra fordították le magyar nyelvre – nekünk ott lapult a fa alatt, és nagyon szerettük ezt a kötetet is, így bátran ajánljuk.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek