Villányban egész hónapban Márton-nap van

A Villányi borvidéken Márton-nap egész novemberben tart. Pincetúrákkal, pazar libavacsorákkal és újborokkal várnak a helyi pincészetek.

Márton napjához számos szokás kapcsolódik. Egykor hálaadó ünnep volt, ekkor zárult a gazdasági év és hálát adtak az új termésért. Villányban ezeket a szokásokat elevenítik fel a több mint egy évtizedes múltú Márton napi libalakomák és újborünnepek. A pincészetek, éttermek számtalan libás finomságot kínálnak és ekkor mutatkoznak be a borvidék újborai is.

Villánykövesd pincesoraFotó: Kiss Bajdik Judit, Indafotó

 November 18-án és november 25-én Villánykövesd műemléki pincesorán pincejáró túrát szerveznek. A túra 3 pince meglátogatását, és kb. 10-féle bor kóstolását tartalmazza. A borok mellé ínyenc libafalatokat is adnak, mindez 5.500 Ft-ba kerül fejenként.

A Vylyan Teraszon megkóstolhatja a KAKAS Rozét és a Bogyólét, az újborokat hagyományos libafogások kísérik. Hiszen, „Aki Márton napon libát nem eszik, az éhezni, aki újbort nem iszik, az szomjazni fog" – szól a mondás. Ha még nem kóstolt libakolbászt vagy libaszalámit, akkor itt megteheti.

November 19-én Márton-napi Libanapok lesznek a Günczer Tamás pincészetében, ahol svédasztal, korlátlan újborfogyasztás, üzemlátogatás is lesz. A Sauska pincészet szintén november 19-én őszi libafalatokkal készül, olyan fogásokkal, mint a rakott fűszeres libaterrine, a libabelsőségek, a ropogós libacomb.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek