Ingyenes programok, zsíros falatok novemberre

A tél közelsége menthetetlenül rányomja a bélyegét a novemberi hangulatunkra. Egyre hidegebb van, egyre rosszabbul viseljük a borongós napokat. A cidrit azonban rengeteg íz, illat és némi alkohol fogja feldobni, így semmi esetre sem érdemes a paplan alá bújva duzzogni. Pláne, hogy az alábbi programok nagy része - jó, a falatozást leszámítva - semmibe nem kerül!

Már javában tombol a hazai iskolákban az őszi szünet, így november első hetében a szokásosnál is színesebb a programkínálat. De a maradék három hétben sem fogunk ám unatkozni, ráadásul túl sok pénzbe sem fog kerülni a dolog. Íme a legjobbak a novemberi pénztárcabarát programok közül.

Mangalica Szegeden, ingyen állatkert Budapesten

November első hétvégéjére több célpontot is tudunk még ajánlani. Szegeden Mangalica Fesztivál lesz, melyen a szőrgombóc jellegű mangalica van terítéken. A fesztivál bódéit járva találkozhatnak gazdákkal, kóstolhatnak pálinkákat, sajtokat és lekvárokat, ha pedig megéheznek, helyben készült disznótoros ételekkel tehetik fel a pontot az i-re. Részletek az esemény honlapján. Lesz élő állat kiállítás is, amit a gyerekek tuti értékelnek majd. Belépő a fesztiválra nincs, a fogyasztásért viszont értelemszerűen fizetni kell.

Sokféle finomság várja a látogatókat a Mangalica Fesztiválon
Galéria: Evős-ivós programajánló novemberre
Fotó: Zotmund Pal (HUN) zotmundzotmun / mangalicafesztival.hu

Ha már a gyerekeket és az élő állatokat emlegettük az előbb: egy szuper hír fővárosiaknak és a Budapesten turistáskodóknak. Az őszi szünet teljes ideje alatt (október 29. - november 6.) a gyerekek 14 éves kor alatt ingyen, a nyugdíjasok pedig még nagyobb kedvezménnyel látogathatják a fővárosi Állatkertet. Ne hagyják ki, a programokról itt írtunk bővebben.

Kinek a múzeum, kinek a pálinka

Ha önöknek is nosztalgikus mosoly bukkan fel az arcán a diavetítés szó hallatán, akkor menjenek el az Erkel Színházba november 7-én, a Nagy Dia napra! Az ingyenes rendezvényen kicsik és nagyok egyaránt jól érezhetik magukat, és megnézhetnek pár diafilmet. A kisebbeknek Süveges Gergő fog mesélni.

A Nagy Dia Napon az idősebbek visszarepülhetnek az időben
Galéria: Evős-ivós programajánló novemberre
Fotó: A. Sdobnikov / Wikipedia

A kultúra kedvelőknek üzenjük, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja még november 13-ig tart. Országszerte számos ingyenes őszbúcsúztató program várható, böngésszék végig a programkínálatot itt.

Ha november 11., akkor Márton nap, és a Márton nap libáért kiállt. Így a második novemberi hétvége libagágogástól lesz hangos. Cuppoghatnak a zsíros libákon Siófokon a VIII. Márton napi Pálinkafesztiválon, ahol a finom libaételek, borok, sajtok és pálinkák kóstolgatása után utcazenére rophatják.

Ínycsiklandozó libacomb a Márton napi Libalakomáról, Debrecenből
Galéria: Evős-ivós programajánló novemberre
Fotó: portal.debrecen.hu

A Márton napi libalakoma évek óta Debrecen és Eger összefogásával valósul meg: Debrecen adja a libát, Eger pedig az újbort. A három napos rendezvény Debrecen főterén, a Kossuth téren lesz. A finom fogások látványkonyhában készülnek majd: minden évben átlagosan nyolcezer adag étel fogy el a háromnapos fesztiválon.

A libáknak Etyeken is befellegzik. A borászok dimbes-dombos vidékén Libadalom lesz november 12-én. A programról nemsokára részletes információkat közölnek a Facebook-esemény oldalán.

Forralt bor és ingyenes korizás

Sőt, novemberben már annyira tél van, hogy lassan itt az adventi vásárok szezonja is. A már megszokott adventi és karácsonyi vásár a Vörösmarty téren már november 11-én, pénteken kezdetét veszi. A bódék között andalogni és a díszkivilágításban gyönyörködni semmibe nem kerül, a forralt borért viszont sajnos továbbra is pénzt kérnek.

A november 18-20-i hétvégén is sok finom falat várható. A fővárostól egy órás autózással elérjük Örkény városát, ahol november 18. és 20. között három napos Forraltbor Fesztivált és Gasztronómiai Nagyvásárt tartanak. Napközben gasztronómiai vásár, magyaros ételek és forralt bor adja a hangulatot, este pedig többek közt az Anna and the Barbies és Charlie zenél majd. A fesztivál teljes ideje alatt korcsolyapálya üzemel majd, amit ingyen lehet használni.

A Borkorcsolya Napok három települést népszerűsít: Egerszalókot, Demjént és Egerszólátot
Galéria: Evős-ivós programajánló novemberre
Fotó: Tajti Krisztián / Indafotó

A Borkorcsolya Napokon három település – Egerszalók, Demjén és Egerszólátot – boraival és borkorcsolyáival ismerkedhetnek meg november 18. és 20. között. A rendezvényre nyitott pincékkel és finomságokkal készülnek a települések. Az egerszalóki Barlanglakásoknál ingyenes kenyérsütő bemutató is lesz.

Ha már a környéken járnak, elmehetnek Egerbe is, ahol Gasztronómiai és Böllérfesztivál lesz november 19-én, szombaton és 20-án, vasárnap. A gyerekek játszhatnak a vidámparkban és hallgathatják a gyerekműsorokat, míg a szülők a kolbásztöltő versenyt nézik és figyelik, hogyan csapnak össze a böllérek.

Újbort és mézet a népnek

Úgy látszik, hogy mást nem fogunk csinálni novemberben, mint enni és inni. A minőségi hazai termékek népszerűsítésének szellemében látogassanak el a Kárpát-medencei Mézfesztivál és Termelői Vására Zalaegerszegre november 26-án és 27-én. Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete ezúttal már 13. alkalommal rendezi meg a fesztivált, ahol évről évre kézműves vásár, kézműves termékek és méztenger várja a látogatókat. A kisgyerekeknek lesz játszóház, és ez a fesztivál alkalmas arra, hogy meséljünk nekik a méz jótékony hatásairól.

November 26-án megnyitja kapuit a kecskeméti Téli Vásár is, ahol karácsonyi hangulatba burkolhatják magukat egészen január elsejéig. A koncertek és a vásár mellett fényjáték is várható.

Lessék meg a vadludakat az Öreg-tónál Tatán
Galéria: Evős-ivós programajánló novemberre
Fotó: Kovács Attila / MTI

November utolsó hétvégéjén menjenek el Tatabányára is, ahol 26-án Harry Potter családi nap lesz tematikus játszóházzal és hennázással. Az egynapos rendezvény ingyenes és a gyerekek összemérhetik tudásukat a Trimágus Tusa pontgyűjtő játékban.

Szombaton és vasárnap a közelben, a tatai Öreg-tónál és az Építők parki madármegfigyelő toronynál Vadlúd Sokadalmat tartanak. Lesz madármegfigyelő verseny, vezetett tanösvény-séta, jó idő esetén távcsöves bemutató, és ha madártani kérdés merül fel önökben, azt természetesen ingyenesen feltehetik a helyszínen tartózkodó ornitológusoknak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek