200 gépen és egy óriás flipperen nosztalgiázhat a játéktermi kiállításon

200 játékgép, egy Star Wars tematikus sarok és Hercules, a világ legnagyobb flippere - ezzel várja látogatóit az Arcadia Játéktermi Nosztalgia Kiállítás november 18. és 20. között, amely az elmúlt évtizedek legnépszerűbb játéktermi gépeit sorakoztatja fel.

A játéktermek (angol nevükön: arcade) jó két évtizeden át tartó aranykorukat követően a 90-es évek végén világszerte és itthon is bezártak. Az igény azonban megmaradt az arcade gépek iránt. Az automaták az évtizedek során számtalan mozifilmben, TV-sorozatban, videóklipben jutottak fontos szerephez, nem is szólva az irodalmi vonatkozásokról (ilyen például a kultikus japán író, Murakami Haruki Flipper 1973 című kisregénye, vagy az amerikai beatnemzedék flipperes hivatkozásai (olyan alapművekben mint az Úton, vagy a Száll a kakukk fészkére.) 

Fotó: Arcadia Játéktermi Nosztalgia Kiállítás

Mára a flipperek, videójáték kabinetek a gyűjtők féltett kincseivé váltak, melyeknek a nosztalgiahullám még tovább növelte népszerűségét. A legtöbben már csak magángyűjteményekben, klubokban, múzeumokban találkozhatnak velük.

Az Arcadián 200 gépet lehet majd kipróbálni, köztük flippereket, videójáték kabineteket, konzolos és számítógépes játékokat, de az elmúlt évtized egyéb kedvelt nosztalgikus kütyüit, köztük például a kvarcjátékokat is kiállítják. A látogatókat többek között egy három videójáték kabinetből és 2 flipperből álló Star Wars tematikus sarok és a világ legnagyobb flippere, a biliárdgolyókkal játszható Hercules is várja majd.

Fotó: Arcadia Játéktermi Nosztalgia Kiállítás

A rendezvényt hazai kiállítókon kívül olyan résztvevők gazdagítják, mint a cseh Arcade Hry, a kontinentális Európa legnagyobb arcade videójáték múzeuma, valamint a Krakkói Flippermúzeum. A kiállítással párhuzamosan, szintén a helyszínen zajló Hungarian Pinball Open flipperversenyre pedig 17 országból érkeznek versenyzők - köztük Európa- és világbajnokok - , a döntőt a kiállítótér színpadán rendezik meg az Arcadia látogatói előtt. Péntek este a nap végén a "8 bites elekrockot" játszó Sidnify lép fel.

Az Arcadia nevet egyébként a közönség bevonásával, az esemény közösségi oldalán választották ki a szervezők, melyre az élő legenda flipper- és videójáték tervező Steve Ritchie is elküldte saját javaslatát.

Arcadia Játéktermi Nosztalgia Kiállítás
Hol? Dürer Rendezvényház, Bp. XIV. kerület, Ajtósi Dürer sor 19-21.
Mikor? november 18-20.
Meddig? pénteken 16:00- 2:30; szombaton 9:00-2:30, vasárnap 10:00-19:00
Jegyek: a helyszínen kapható vagy elővételben itt
Minderről bővebben az Arcadia weboldalán és Facebook-oldalán.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek