Az I. világháború hétköznapjait idézi meg a Skanzen új kiállítása

  A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum október 18-án nyitott új kiállítása az első világháború mindennapjait, a harcmezőkön és a hátországban élő egyszerű emberek életét idézi meg frontról küldött levelek és képeslapok segítségével.

   

  A kiállítás alapjául szolgáló 280 tábori küldeményt az erdélyi Zaboláról származó Pozsony Ferenc (1893-1978) tüzér írta, a leveleket a család őrizte meg.

  Fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum


  Ferenc tüzér tintaceruzával és töltőtollal írt tudósításai tantárgy helyett valósággá változtatják a történelmet, és emberközelbe hozzák a Nagy Háború hétköznapjait és csatáit. A haza védelme iránt elkötelezett, de az otthoniakért aggódó tüzér kérdései, otthon járó gondolatai nyomán a családtagok életébe és a hátországban zajló eseményekbe is bepillantást nyerünk. Közelről látjuk a megpróbáltatásokat, a szenvedéseket és a ritkán adódó, apró örömöket.

  A családtörténeti adatok megmutatják, hogyan válik Ferenc tüzér az események elszenvedőjéből a nagyvilágra és a szűkebb hazájára figyelő, hazatérése után saját életét aktívan alakítani kívánó személyiséggé. A tárlat kézzelfoghatóbbá teszi a látogatók számára „a nagy verekedésnek" a falusi földműves világrendet is végérvényesen megváltoztató szerepét.

  A kiállítás 2016. október 19. és november 13. között látogatható a Skanzen Galériában.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!