Halcsárdákkal és óriásakváriummal készülnek hétvégén Tatán

Az ország különböző részeiről érkező halfőző mesterek, a régiókra jellemző halételek várják a látogatókat hétvégén Tatán, az Öreg-tó mellett, az Esterházy-kastély kertjében zajló halászfesztiválon.

Az Öreg-tó és a várFotó: Civertan Grafikai Stúdió / Wikipedia

A korábbi években a programok között szereplő reggeli hálóhúzás a tó medrének rendezése miatt idén elmarad, de a látogatók egész napos interaktív bemutatókon ismerkedhetnek meg a halfogás történetével és a tradicionális halászati eszközökkel. A vállalkozó kedvűek kipróbálhatják a dobóhálóval halászást és a hálócsomózást, valamint felszedhetik a tóban elhelyezett varsákat, amelyekhez csónakkal lehet eljutni - olvasható a város weboldalán.

A fesztiválhoz szakmai segítséget nyújtó Aranyponty Zrt. egy 23 ezer literes, teherautóra szerelt akváriumban mutatja be az élővizekben előforduló magyar halfajtákat, és ismeretterjesztő filmeket is vetítenek a vízi élővilágról. Halcsárdában várják a halételek kedvelőit, ahol tízféle halat lehet kapni sütve, rántva, halászléként, de halból készítenek saslikot, fasírtot és chipset is. A várárokban szombaton és vasárnap halpiacot tartanak a rétimajori Aranyponty Zrt. és a gödöllői halfeldolgozó termékeiből.

A tatai Öreg-tó Magyarország egyik legidősebb mesterséges tava, amely az Által-éren épített völgyzárógát segítségével jött létre. A hozzá tartozó mocsárrendszerrel a középkorban a tatai vár védelmét szolgálta. Zsigmond és Mátyás idejében hal- és vadbősége miatt vált kedvelt királyi pihenőhellyé. A népünnepélynek számító lehalászást az 1800-as évek végén kezdték el. A hálóvetés idővel társasági eseménnyé vált, a hagyományt 2001-ben elevenítették fel először.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek