Giga betonparkolót terveznek a Schönbrunni kastély mellé

Vita alakult ki a buszok üzemeltetői, a természetvédők és a város között.

A világ egyik leglátogatottabb kastélyát és parkját évente csaknem hétmillióan keresik fel, köztük 5,2 millió ember csak a külső kerteket – de nekik is el kell oda jutniuk valahogy. A turistabuszok és az autók parkolása Bécsben is óriási gondot jelent, amint arról a bécsi Heute című lap beszámol, írja a turizmus.com.

Fotó: COMPRESS Iroda

Az eredeti terv az volt, hogy a Schönbrunner Schlossbrücke, az U4 metróvonal, a Grünbergstraße és a Schönbrunner Schlossstraße által határolt részre teszik át a busz- és személyautó-parkolót, és létrehoznak egy fogadóépületet is a turistáknak vécékkel és shoppal. A parkoló nyugati részén 72 turistabusz, a keleti felén pedig 230 személyautó kapna helyet. A területet – amennyire lehetséges – beültetik, és napelemekkel fedik le az autóparkolókat. Az itt termelt árammal az Orangerie-t látják majd el.

A város vezetői és a kerületiek, a természetvédők, valamint a turisztikai lobbi eltérő véleményt képviselnek az ügyben. Amennyiben a buszok kényelmes parkolása mellett voksolók győznek, akkor még nagyobb területet kell lebetonozni, ami persze aligha illik a környezethez, a barokk kastélyhoz, a világ első állatkertjéhez és az impozáns park stílusához.

Abban azonban mindenki egyetért, hogy a turisták fontosak Bécsnek, és ha már idáig eljutottak, szeretnék megtekinteni a híres kastélyt és annak különböző létesítményeit.

Már el is készült két terv, a lap bemutatja mindkettőt – az egyik, az alternatív, nagyobb zöldfelületet hagy meg, a másik – a hivatalos – pedig több helyet ad a buszoknak.

További híreket a Turizmus.com oldalon talál. A turisztikai szakma legfrissebb híreiért pedig iratkozzon fel a Turizmus Panoráma Bulletinre!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek