Az év egyik legmegrázóbb kiállítása nyílt meg a Skanzenben

Új, rendhagyó szabadtéri kiállítás várja a látogatókat szeptember 30-tól Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban "Csak egy "kis munka" - falusiak Málenkij roboton a II. világháború végén" címmel.

Az új kiállítás a II. világháború végén bekövetkező, Szovjetunióba történő elhurcolásokkal, kényszermunkatáborba deportálásokkal, a köznyelvben "málenkij robotként" ismert jelenséggel foglalkozik.

 

Fotó: Skanzen

1944-ben az ország területén egyre beljebb nyomuló Vörös Hadsereg által végzett erőszakos toborzás „egy kis munkára" valójában kényszermunkatáborba történő elhurcolást jelentett. A Skanzen kiállítása a Málenkij robot több százezer áldozatának a szenvedését kívánja bemutatni, és emléket állítani az ártatlanul meghurcolt falusiaknak.

A tárlatban a történeti és számadatok helyett a túlélők beszélnek: a kiállított anyag idézetekből, visszaemlékezésekből áll össze, a látogató így első kézből értesül az eseményekről és a körülményekről. A kiállítás az események valódi kronologikus sorrendjében épül fel a behívás, összegyűjtés otthoni helyszínétől a kényszermunkatábor rettenetéig.

Az installációk, valamint maguk a felidézett történetek is sokszor igen megrázóak, emiatt a tárlat csak 16 éven felüliek számára ajánlott!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek