Széchenyi egy elképzelt napját mutatja be a nagycenki kastély új kiállítása

  Széchenyi István születésének 225. évfordulóján új állandó kiállítás nyílt a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeumban, és 56 év után a házi kápolna is visszakapta eredeti funkcióját.

  Széchenyi napjainak nagy hányadában különféle társadalmi szervezetekben tevékenykedett, a tárlat ezen témát is egy külön teremben járja körbeFotó: Szechenyiorokseg.hu

   A „Megint, s megint szüntelen" – Széchenyi napjai című kiállítás Széchenyi életének egy elképzelt napjába sűrítve mutatja be a gróf szerteágazó tevékenységét. A tárlat külön szekcióban mutatja be Széchenyi társadalmi szervezetekben tevékenykedő alakját, a vízhez kapcsolódó összes gazdasági és modernizációs célú kezdeményezését, de külön termet rendeztek be az utazásaihoz kapcsolható, külföldön megismert találmányok és szokások bemutatására is.

  Fotó: Szechenyiorokseg.hu

  A szeptember 22-én, Széchenyi születésnapján megnyílt kiállítás mellett felavatták és megáldották a helyreállított kastélykápolnát is, amely az épületegyüttes keleti szárnyában található. Gróf Széchenyi István nagyszülei, Széchényi Antal és Barkóczy Zsuzsanna 1741-ben költöztek Cenkre, ahol 1750 körül kezdték el a kastély-együttes és a barokk kert létesítését.

  A kiállítás az összes vízhez kapcsolódó gazdasági és társadalmi modernizációs kezdeményezéseket is bemutatjaForrás: Travelo

  Kiskóss Mihály Széchényi Antal feletti emlékbeszédében hangzott el, hogy a cenki kastélyban elsőként a kápolna készült el. Ez a kápolna a Szent Kereszt titulust kapta, és két évszázadon át volt a Széchényi-család házi kápolnája. A kastély 1960-as évek végi felújításakor a kápolnát megszüntették, terét kettéosztották, közösségi, illetve szociális tereket hoztak létre. A mostani felújítással a kápolna visszakapta eredeti funkcióját és térszerkezetét.

  A nemzeti emlékhellyé nyilvánított nagycenki kastély kiállításáról és az emlékmúzeum nyitva tartásával kapcsolatban bővebben ezen az oldalon olvashat.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!