Ilyen lett a félmilliárdból felújított Kölcsey-Kende kastély

  A napokban nyitották meg a látogatók előtt az 560 millió forint európai uniós pályázati forrásból felújított cégénydányádi Kölcsey-Kende kastélyt. A kastély kertje híres a hatalmas téltemető virág-állományáról, amely szinte minden évben elsőként jelzi a tavasz közeledtét.

   

  A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Cégénydányádi Kastélypark Természetvédelmi Területen álló, 1833-ban klasszicista stílusban épült, helyreállított műemlék létesítmény kétszintes, különleges kialakítású, többszárnyú. Az egykori Szente-Mágócs nemzetségből származó, az egymással rokon Kölcsey- és Kende-család egyik tagja, Kende Zsigmond építtette a Szamos partjára.

   

  A kastély a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Cégénydányádi Kastélypark Természetvédelmi Területén áll
  Galéria: Ilyen lett a félmilliárdból felújított Kölcsey-Kende kastély
  Fotó: Kovács Tamás / MTI

  Az épület angol parkra néző homlokzatát az ősi família legnevezetesebb tagjának, Kölcsey Ferencnek, a Himnusz költőjének verssorai ékesítik, amelyeket 183 évvel ezelőtt írt rokona kérésére. Kölcseyt és Kende Zsigmondot nemcsak rokoni, hanem közéleti és politikusi szálak is összekötötték az 1800-as években, mert a költő országgyűlési követ, míg a földbirtokos vármegyeházi hivatalnok volt.

   

  A kastélyt a rokon Kende- és Kölcsey-család építtette a XIX. században klasszicista stílusban
  Galéria: Ilyen lett a félmilliárdból felújított Kölcsey-Kende kastély
  Fotó: Kovács Tamás / MTI

  Az 1900-as évek elejéről fennmaradt leírások alapján, a műemlékvédelmi követelményeknek megfelelően felújított épületet a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága múzeumi formában, turisztikai bemutatóhelyként működteti a jövőben - írja az MTI. Igényes kiállítási feltételeket alakítottak ki a kastély négy termében, ahol az épület és a hozzá tartozó, ugyancsak védett 14 hektáros angol park múltját irodalmi, történelmi és természetrajzi feldolgozásban mutatják be a látogatóknak.

  Egy további állandó kiállítás a Kölcsey- és Kende-család történetét mutatja be, egy másik pedig a vidéki nemesség és kisnemesség, illetve a parasztság hétköznapi, valamint ünnepi táplálkozási szokásainak, étkezési kultúrájának, egykori konyhai berendezéseinek állít emléket.

   

  Galéria: Ilyen lett a félmilliárdból felújított Kölcsey-Kende kastélyFotó: Kovács Tamás / MTI

  Emellett ökoturisztikai attrakcióként tárlatok foglalkoznak a természetvédelem témakörével, a természet kincseinek bemutatásával. Így az épületet övező angol park fennmaradt ritkaságszámba menő fáival, bokraival és növényeivel is megismertetik a látogatókat. A parkban látható például óriás platán, tulipán-, liliom- és páfrányfa, vérbükk, vörös tölgy, szelídgesztenye, törökmogyoró, virginiai borókafenyő, kaukázusi szárnyas dió, jázmin és fürtös bodza is. A fák alatt kora tavasszal pedig az ország legnagyobb állományú téltemetője virágzik.

   

  Az épület és a 14 hektáros angol park múltját irodalmi, történelmi és természetrajzi feldolgozásban mutatják be
  Galéria: Ilyen lett a félmilliárdból felújított Kölcsey-Kende kastély
  Fotó: Kovács Tamás / MTI
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!