Ezek a legjobb tanösvények ma hazánkban

De nemcsak tanösvény, hanem látogatóközpont kategóriában is három nyertest hirdettek Az év ökoturisztikai létesítménye 2016 pályázatán.

Bakony-Balaton Geopark Tapolcai-tavasbarlangFotó: Egri Csaba / Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

A Magyar Turisztikai Ügynökség a díjátadót követően az MTI-vel közölte: a pályázat célja az volt, hogy megmérettesse az ökoturisztikai létesítményeket kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján. A díjátadó ünnepséget a Turizmus világnapján, szeptember 27-én tartották. A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői - nemzetipark-igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások - pályázhattak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban.

Pörbölyi Ökoturisztikai KözpontFotó: Csontos Péter / Gemenc Zrt.

A pályázatra 12 pályamunka érkezett, ezeket a lebonyolításban közreműködő szervezetek delegáltjaiból álló szakmai munkacsoport bírálta el. Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek. Pontozták többek között a természeti és kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték.

Budakeszi VadasparkFotó: MiKEdesign / Indafotó

Látogatóközpont kategóriában megosztott első helyezést ért el a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont, amelyet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság üzemeltet és a Gemenc Zrt.Pörbölyi Ökoturisztikai Központja . Harmadik helyezett a Budakeszi Vadaspark lett.

Tanösvény kategóriában első helyezést ért el az aggteleki Kincskereső játékösvény, amelyet az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság üzemeltet. A második díjat a zalakarosi Égerösvény - Termáltó és Ökopart tanösvény kapta Zalakaros Város Önkormányzata üzemeltetésében. Harmadik lett a Gyulaj Zrt. által fenntartott Tamási-Miklósvári tanösvény. A kategóriák győztesei korlátlan ideig használhatják "Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2016" és "Az év ökoturisztikai tanösvénye 2016" címet.

Aggteleki Kincskereső játékösvényFotó: Litkei Kriszta / anp.hu

Rendhagyó módon az idei különdíjat nem pályázó létesítménynek, hanem az ökoturisztikai tanösvények, kiállítások kivitelezésében és tervezésében leginnovatívabb megoldásokat felmutató vállalkozásnak ítélték oda.

Zalakarosi Égerösvény tanösvényFotó: Patkosstudio.hu

A különdíjat elnyert tápiógyörgyei Patkós Stúdió a klasszikus tanösvénytáblákat alapjaiban gondolta újra, a hangsúlyt a játék közbeni tudásszerzésre, a látogató aktív közreműködésére helyezve. A különböző interaktív és szórakoztató elemeket a tanösvénytáblákba is beépítették. A stúdió fejlesztései új utakat jelöltek ki a tanösvényépítés hazai gyakorlatában, az általuk tervezett kiállításokat és tanösvényeket országszerte számos díjjal ismerték el, közülük többet Az év ökoturisztikai létesítménye pályázatokon is díjaztak.

Tamási-Miklósvári tanösvényFotó: Tamasi.hu
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek