Barakk épült Győr belvárosában

  Barakk épült Győr belvárosában

  Barakkba zárva - Életre ítélve címmel a vidéki nagyvárosok közül elsőként Győrben látható szeptember 27., szerdától az év elején Budapesten már bemutatott köztéri barakkinstalláció, a Gulág-emlékév alkalmából – írja az MTI.

  A kiállítás egy fa szerkezetű barakkal csaknem 800 ezer magyar ember tragédiáját idézi meg, akik közül mintegy 200 ezren soha nem tértek vissza a szovjet kényszermunkatáborokból. Az installáció belsejében a Szovjetunióban töltött kényszermunka körülményei elevenednek meg.

  Az ablakok helyén 12 darab képpárt láthatnak majd az érdeklődők, amelyeket a múlt és a jelen párhuzamba állításával helyeztek el párokban. A napjainkban készült fotókon a Gulágot túlélők és családtagjaik láthatók. A cél, hogy érzékeltessék, mekkora különbség van a mai kor és az elhurcoltak akkori életkörülményei között.

  A képeket feliratok kísérik végig az installáción, amelyek nem csak a történelmi tényeket és a legfontosabb tudnivalókat mondják el, hanem az azokon szereplő, ma már idős egykori fogvatartottak élményeit, tapasztalatait, szubjektív emlékeit is bemutatja.

  A barakk installációt a budapesti Fővám téren mutatták be elsőként. Győrben október 2-ig tekinthető meg a Városháza előtt. A köztéri kiállítás ezután Szombathelyen, Zalaegerszegen, Kaposváron, Kecskeméten, Békéscsabán és Nyíregyházán lesz majd látható.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!