Európa Kulturális Fővárosa lehet Gödöllő

Gödöllő megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban. A képviselő-testület csütörtöki ülésén egyhangúlag felhatalmazta Gémesi György polgármestert a pályázat megjelenése után annak beadására.

Gödöllő az ország egyik legismertebb 50 ezer fő alatti települése, amelynek a kultúra az egyik húzó ereje. A településen az elmúlt években folyamatos fejlesztések történtek, és történnek jelenleg is. A királyi kastélyban Európában párját ritkító Barokk Színház nyílt meg, a napokban adták át a Gödöllői Városi Múzeum új állandó kiállítását, zajlik a Művészetek Háza Gödöllő korszerűsítésének második üteme, megújul a Testőr laktanya, a közeljövőben elkészül a Hattyús-tó – sorolja a pályázat beadását alátámasztó érveket a város közleménye.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat megjelenése az év végén várható, nagyjából 10 hónap áll rendelkezésre, hogy elkészüljön az első fordulós anyag magyar és angol nyelven. Az így kidolgozott, komplex anyagot 12 fős, nemzetközi szakértő testület bírálja el, majd az észrevételek kézhezvétele után a második fordulóba meghívott városokra újabb 9-10 hónapos munka vár: a javaslatok beépítése és a végleges pályázati anyag összeállítása. A végső döntés 2018 nyarán születhet meg. A nyílt pályázaton bármelyik magyar város indulhat.

 

Gödöllői Királyi KastélyFotó: Kiralyikastely.hu

Gödöllő mellett korábban Tokaj, Debrecen, Veszprém és Eger jelezte, hogy indulni szeretne az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázaton - írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek