Most bejuthat Kőbánya legtitokzatosabb épületébe

Járt már víztárolóban? És tudja, hogy milyen lenyűgöző hely? Hétvégén kipróbálhatja, nyílt napot tart ugyanis szeptember 17-én a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében a Kőbányai víztároló medence.

 

Az Ihász u. 29. szám alatt található, építészeti szempontból is izgalmas víztárolót szombaton 10 és 16 óra között tekinthetik meg az érdeklődők. A Fővárosi Vízművek munkatársai folyamatos szakmai vezetést biztosítanak, így nemcsak a medence történetébe, hanem a főváros vízellátásának kulisszatitkaiba is bepillantást nyerhet, írja a kobanya.info.

Fotó: Fővárosi Vízművek Facebook-oldala


Az 1866-os, a tiszta ivóvíz hiányának betudható kolerajárvány miatt egyre sürgetőbb lett az intézményes vízellátás kialakítása. 1868-ban létrejött a Pesti Vízmű. Az ideiglenes vízművet a Flotillenplatz-on, a mai Parlament helyén építették.

Bár a mérések alapján a város vízigénye a gépház építésekor 58 600 köbláb, azaz 1850 m3/ nap volt, felelőse, Willam Lindley mégis 9100 m3/nap kapacitással tervezte meg. Ehhez a vízmennyiséghez két, egyenként 11 000 m3-es ellennyomó medencére volt szükség. Ennek biztosításához Kőbányán találták meg a megfelelő szintkülönbséget.

A víztárolót olasz mesteremberek építették 1869 és 1871 között, hatalmas csarnokaival és azok oszlopaival, téglaboltozatos födémével háromhajós templom hatását kelti. Az összesen kétemeletnyi magas víztárolót 1970-ben négy darab 5000 m3-es medencével bővítették.

És hogy miért jó program ez szombatra? A patinás épület nyugalmat áraszt, a medencének helyet adó terület pedig ősfáival, növényritkaságaival arborétum benyomását kelti.

A víztárolót tömegközlekedéssel ajánlott megközelíteni, mert a parkolás a környéken nehézkes. Az Örs Vezér tere és Kőbánya-Kispest felől a 85-ös, Kőbánya Alsó Vasútállomás felől a 185-ös busszal, míg a Puskás Ferenc Stadiontól a 95-ös, a Kápolna tértől a 217-es busszal közelíthető meg a létesítmény.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek