A borosoknak itthon, a sörösöknek Bajorországban a helye szeptemberben

Baranyában boros programok és Dalí-kiállítás, a bajoroknál sörös népünnepély és mesekastélyok várják azokat, akik nem szeretnék otthon tölteni a szeptembert.

Újabb hónap telt el legutóbbi havi úti tippjeink óta, nincs más hátra, mint hogy szeptemberre ajánljunk pár jó helyet. Ezúttal a hedonista kiruccanások híveinek kedvezünk: gyönyörű tájakon felhörpinthető remek italok szerepelnek aktuális ajánlatunkban. Jó utat, jó koccintást!

Belföld: irány Villány!

Sosem titkoltuk, hogy imádunk ősszel borvidékekre kirándulni, szerintünk ilyenkor mutatják ezek a helyek a legszebb arcukat, és persze az sem elhanyagolható szempont, hogy ilyenkor a legnagyobb az élet a szőlő környékén. Tavaly októberben annyira megszerettük Villányt, hogy idén szeptemberben újrázunk. Úgyhogy nem volt kérdés, melyik borvidéket ajánljuk olvasóinknak is.

A villánykövesdi pincesor
Galéria: Úti tippek szeptemberre
Fotó: Kiss Bajdik Judit / Indafotó

Főleg, mert a környéken rengeteg programot szerveznek szeptemberben. Harkányban szeptember másodika és negyedike között szüreti fesztivált tartanak, két színpadon is megy majd a móka. Lesznek folklór előadások, de fúvós zenekarok is fellépnek és a Maszkura és a Tücsökraj koncertjére is lehet majd mulatni. Aki ezen a hétvégén egy fokkal nyugalmasabb rendezvényre vágyik, annak pedig Palkonyán a helye. Szeptember 4-én, délután 15 órától össznépi sütidélutánt rendeznek a PalKonyhában, a környék legizgalmasabb cukrászatainak, sütiműhelyeinek részvételével.

Szeptember 10-én a Vylyan-birtok rejtett szépségeit lehet megismerni ezen a dűlőtúrán, szeptember 21. és 25. között pedig a Szüreti nyitott pincék kulturális sokadalomtól lesz hangos Palkonya. Borkóstolás, népzenei- és néptáncos műhelyek, templomi koncertek és szüreti felvonulás is várható, a részletes programot itt találják.

De ugyanezen a hétvégén, szeptember 23. és 25. között rendezik meg az Európai Bordalfesztivált is. A Bartók Béla férfikar, és más neves európai férfikarok előadásában ingyenes pincekoncertekkel várják a vendégeket a Villány-Siklósi borúton 23-án és 25-én. 24-én pedig Pécsen, a Kodály Központban gálakoncertet és prémium bormustrát tartanak, 25-én pedig szüreti felvonulás lesz a megyeszékhelyen.

Bock pince, Villány
Galéria: Úti tippek szeptemberre
Fotó: Bergics Balázs / Bock Bor

És ha már Pécsen járnak, próbálják ki a város legjobb éttermeit (mi a Jókai Bisztróra esküszünk) és nézzenek meg egy jó kiállítást. Például a katalán zseni, Salvador Dalí Dante: Isteni színjáték című művéhez készült grafikáinak kiállítását. A tárlat a pécsi Király utcában, a Vasváry-házban keddtől szombatig látogatható 10-16 óra között, egészen október 29-ig. A teljes árú belépő felnőtteknek 1150 forintba kerül.

Külföld: elő a söröskorsókkal, irány Bajorország!

Bor helyett sör? Akkor nem kérdés, hogy Németország, azon belül is Bajorország felé kell vennie az irányt szeptemberben. Szeptember 17. és október 3. közt rendezik meg, minden eddiginél szigorúbb biztonsági intézkedések közepette a müncheni Oktoberfestet, melynek pontos programjairól ide kattintva tudhat meg minden részletet.

Az elképesztő méretű sörös népünnepélyt 1810 óta a Theresienwiesén, vagyis a Terézia-réten tartják, évről évre több millió ember látogatja. Erre az alkalomra a müncheni sörfőzdék különleges sört főznek (Wiesnbier), amely magasabb alkoholtartalmú a szokásosnál. Háborúk és járványok miatt eddig 24-szer maradt el a sör müncheni ünnepe, az idei így a 183. Oktoberfest.

Oktoberfest
Galéria: Úti tippek szeptemberre
Fotó: Heddergott / Northfoto

A rendezvény eredete egyébként egy esküvőre nyúlik vissza: Lajos bajor trónörökös (a későbbi I. Lajos király) 1810. október 12-én vette feleségül Terézia szász-hildburghauseni hercegnőt. A menyegző alkalmából lóversenyt rendeztek az újonnan épült versenypályán a város kapui előtti Terézia-réten. Az uralkodócsalád ez alkalomból étellel, itallal is megvendégelte az ünnepségek részvevőit. Az Oktoberfestet 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek, és a kezdetét előrehozták a kevésbé hűvös szeptemberre.

A rendezvény népszerűsége az 1880-as évektől ugrott meg igazán, amikor bevezették az elektromos világítást, és a sült kolbász mellett grillcsirkét is árusítani kezdtek. A megnyitó ünnepség forgatókönyvét 1950-ben rögzítették, azóta minden évben a müncheni főpolgármester csapolja meg az első hordót, és a bajor miniszterelnöknek tölti tele az első korsót.

Ne felejtse tacskóját a pad alatt!
Galéria: Úti tippek szeptemberre
Fotó: Northfoto

Az Oktoberfesten talált tárgyak listája legendásan fura, így ha ön idén ellátogat ide, próbálja nem elveszíteni a Bayern München mezes kertitörpéjét, óriásceruzáját, vadászkését, segwayét, ruháit, személyiét, mobilját, kulcsát, tacskóját, horgászbotját, bírósági végzését vagy dedikált Playboy magazinját. (Mind megtörtént eset!) A tavalyi Oktoberfesten egyébként csaknem hatmillióan vettek részt, és a minden korábbinál drágább, korsónként – vagyis literenként – 10 és 10,40 euró (3100-3220 forint) közötti összegért csapolt sörből 7,3 millió litert ittak meg.

Budapestről Münchenbe már két korsó sör áráért eljuthat egyébként: a Keleti pályaudvarról induló, kényelmes, modern Railjet vonatokra egy útra elővételben már 29 euróért lehet jegyet venni.

Neuschwanstein
Galéria: Úti tippek szeptemberre
Fotó: dasWerk Michael Mitrenga und Maike Zimmermann GbR / Getty Images Hungary

Tipp: Ha az Oktoberfestet, és München minden más látnivalóját is kipipálták, azt javasoljuk, kiránduljanak el II. Lajos bajor király pompás rezidenciáihoz. Egymástól autóval durván két órányira fekszik a világhírű mesekastély, Neuschwanstein, és a Versailles mintájára megépített, szigeten található Herrenchiemsee. Mindkét helyről ebben a cikkünkben olvashatnak tovább.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek