Befalazott időkapszulát találtak a BGE épületében

Egy 1934-es iskolai évkönyv lapjára írták fel neveiket, majd a papírlapot befalazták a Budapesti Gazdasági Egyetem Markó utcai épületébe azok a kőművesek, akik 1959-ben az épület felújítását végezték.

Az elmúlt napok egyik leghelyesebb Facebook-os bejegyzése az a fotó és néhány sor, amelyet a Budapesti Gazdasági Egyetem posztolt idővonalára. Az egyetem idén nyáron az 1876-ban épült Markó utcai épületének felújítását végzi, ahol a kivitelezést végző szakemberek a könyvtár egyik ablakkeretének kiemelésekor figyeltek fel egy befalazott papírlapra. A jó állapotban fennmaradt, egy 1934-es évkönyvből származó lapra az épület tatarozását végző kőművesek írták fel nevüket, így hagyva emléket az utókornak: „Ezen épület tatarozását végezték 1959. VI. hó. Tóth Miklós, Szabó József, Zsebeházi Jenő, Rútner Ferenc kőművesek." 

Fotó: BGE Facebook

A BGE Facebook-oldalán osztotta meg az időkapszula történetét, és követőit kérte, hogy segítsék megtalálni a felújítást végző kőműveseket vagy családjukat. Egyikük rokonai jelentkeztek is. Először Zsebeházi Jenő unokája, majd az édesapja kézírását felismerő lánya vette fel a kapcsolatot az Egyetemmel. Hamar kiderült, hogy a véletlenek összjátékának köszönhetően az unoka a BGE Külkereskedelmi Karán szerzett másoddiplomát, és jelenleg a Markó utcai épületben található BGE Nyelvvizsgaközpont munkáját is segíti.

A BGE továbbra is várja az időkapszulán szereplő kőművesek vagy rokonaik jelentkezését a kommunikacio@uni-bge.hu e-mail címen, valamint azokét, akik szívesen megosztanák az épület történetével kapcsolatos dokumentumaikat, relikviáikat, személyes történeteiket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek