Öt mázsa magyar dinnyével ünnepelnek Ópusztaszeren

Dinnyenapot rendeznek szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a vendégek kóstolhatnak a mézédes gyümölcsből és az is kiderül, idén ki lesz a legjobb dinnyesúlysaccoló.

Szombatra öt mázsa magyar dinnye érkezik az Emlékparkba a Békés megyei Pusztaottlakáról. A skanzen szegedi tanyáján délután Tamás Gábor dinnyeszobrokat farag, a malom előtt népi gyermekjátszó és kézműves-foglalkozás várja a legkisebbeket, a Nomád parkban pedig 10. századi mesterségeket - nemezelést, rokkázást, kézi orsózást, esztergálást - próbálhatnak ki a vendégek.

Fotó: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Lesz majd dinnyesúlysaccoló-verseny, amelyen azt nevezik győztesnek, aki legpontosabban meg tudja becsülni az előtte lévő dinnye súlyát. A legbátrabbak pedig azt is kipróbálhatják, mennyit tudnak megenni fél óra alatt a gyümölcsből. A korábbi években akadt olyan versenyző, aki három kilogrammnál is több dinnyét elfogyasztott.

A tanya udvarán sárgadinnyelekvár is fő majd. Ehhez az érett sárga húsú gyümölcsöt alaposan megmossák, a belét a magoktól megtisztítják, majd két centis darabokra vágják. Üstben állandó kevergetés mellett főzni kezdik, és amikor levet ereszt, kevéske citromhéjat és fél rúd vaníliát adnak hozzá. Ahogy a lekvár felére besűrűsödött, cukrot adnak hozzá, majd egy citrom levét, ami kellemes ízt ad a desszertnek és megőrzi világos színét is.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban tartott dinnyenap programjairól bővebben itt olvashat. Még több hétvégi programot pedig a heti ajánlónkban talál.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek