Balatoni borászatok, ahol még akkor sem unatkozik, ha nem iszik

Birtokszafari egy közel 40 éves Barkasszal, borozás egy arborétumban, borkészítés szakiköpenyben, vagy rendhagyó pincetúra levendulafölddel és pincegalériával - olyan Balaton környéki pincészeteket ajánlunk, ahol a borkóstolás csak egy a szuper programok közül.

A Balaton (és a Balaton-felvidék) felfedezéséhez a helyi borokkal való ismerkedés is hozzátartozik. Ugyanakkor ma már nem elégít ki mindenkit a régen szokásos program, a pincészet bejárása, a kóstolás, és a zsíros kenyér. Persze ennek is megvan a varázsa, de a borászatok számos izgalmas programmal, gasztronómiai élményekkel készülnek a poharak mellé. Ilyen pincészeteket gyűjtöttünk össze - így még azoknak sem lesz unalmas a program, akik nem fogyasztanak alkoholt. 

Ide nemcsak a borok miatt érdemes eljönni (Piknikbár) Galéria: Balatoni borászatok, ahol akkor sem unatkozik, ha nem iszikFotó: Istvándy Birtok

Most arra gondol, hogy nem szereti a fehér bort? Semmi gond, egyre több pincészet készít könnyű, "csillagnézős" vöröseket, amelyek a legelszántabb vörösbor-rajongóknak is tudnak kellemes meglepetéseket okozni. A régió már az ókori rómaiak körében is nagyon népszerű volt - vörösborainak köszönhetően.

Élményhez hajó visz!

Kellemes esti borkóstolóval várjuk vendégeinket a Balatoni Hajózási Zrt. hajóinak fedélzetén. Az egy órás nosztalgia sétahajózás keretében a Kristinus borbirtok fehér, rosé és vörös borkínálatát kóstolhatják az esti naplementében a Balaton közepén. Borkóstoló programunk mellett további színes hajóprogramokat kínálunk. Kiránduljon menetrendi hajóinkkal! Ha Balaton, akkor Hajózás! www.balatonihajozas.hu (X)

Birtokszafari Barkasszal

Sokszor írtunk már a Káptalantóti és Badacsonytomaj között található Istvándy Birtokról, mert az egyik legszuperebb bringás pihenőhely a tónál, ezenkívül a látótávolságban legelésző szürke marhákból készítik a friss ételeket. De mi a helyzet a borokkal?

A kóstoláshoz választhatja az egészen elképesztő kilátással rendelkező, teraszos birtokot, vagy a felújított cirkuszos kocsi körülötti területet, a Piknikbárt. Előbbi esetében Mágerné Istvándy Csilla finom főztje adja a plusz élményt a mangalicasonka- és sajttálakkal együtt, utóbbinál a pikniktakarós, borozgatós élmény. Ha valami tényleg extrém dolgot szeretne, vegyen részt a barkaszos birtoktúrán, ami egy 1979-es évjáratú, gyönyörűen kipofozott B1000-essel történő birtokszafariból és egy háromtételes borkóstolásból áll. A 4-8 fős program 25 ezer forintba kerül.

Naplementetúra nyakba akasztós borospohárral (Istvándy Birtok) Galéria: Balatoni borászatok, ahol akkor sem unatkozik, ha nem iszikFotó: Istvándy Birtok

Naplementés programot is kínálnak: nyakba akaszthatós borospohárral, az apró Tóti-hegy még apróbb tetejéről lehet gyönyörködni a Szent György-hegy mögött eltűnő nap látványában, miközben Kövi Szabolcs fuvolaművész zenél. A programot augusztus 20-ig minden szerdán 3500 Ft/fő áron tartják.

Amit mindenképp érdemes megkóstolni: Laza, Kéknyelű Classic, Kékvérű Brut pezsgő

Borkészítés svájcisapkában

Egy másik Istvándy-projekt helyszínén, a Borműhelyben elkészítheti a saját cuvée-jét is - háromféle bort háziasíthat saját ízlése, kedve és hangulata szerint. Önnek persze csak a kellemes rész jut a munkából: különféle illatmintákat kell felismernie, majd meg kell kóstolnia a cuvée alapjául szolgáló muskotályt, olaszrizlinget és félszáraz szürkebarátot. A kóstolást addig érdemes ismételni, amíg ráérez, milyen arányban házasítja a borokat. Mindezt szakiköpenyben és svájci sapkában is megteheti.

Ha megvannak az arányok, le kell palackoznia a bort, majd a címkét is el kell készíteni hozzá egy retró írógéppel. A Borműhelyben egyébként van még bormozi, ahol a birtok történetét lehet megtekinteni, a panorámás teraszon pedig kora esti jazzkoncerteket is rendeznek.

A cuvée-készítéshez előbb kóstolni kell Galéria: Balatoni borászatok, ahol akkor sem unatkozik, ha nem iszikFotó: Travelo.hu

Street food és szalmabála: Káli Kövek

A köveskáli pincészet a falu kellős közepén található, így ha gumicsizmás dűlőtúrára, a szőlőtőkék melletti iszogatásra vágyik, nem ez az Ön helye, ha viszont szívesen pihen egy nagy kertben, ahol szalmabálák, lazaság és néha zenei programok várják, ne hagyja ki a Káli Kövek borászatot. Igazi "kényelmes" helyszín: nem kell túrázni, csak besétálni egy majdnem hétköznapi háznak látszó épületbe, és kezdődhet is a közvetlen hangulatú kóstolás.

Az idei nyár egyik fő attrakciója a Frankie's Food kocsija, ami a Római-partról költözött ide a nyárra, hogy burgerekkel, tortillákkal, grillezett fogásokkal lássa el a kiadós borkorcsolyára vágyó betérőket. Itt egyszerre letudhatja a borkóstolást, az ebédet/vacsorát és a szuveníreket is.

Amit mindenképp érdemes megkóstolni: Kavics, Rezeda, Cabernet Sauvignon

Bor és Kenyér ünnepe

Siófokon öt napig tart a térség egyik legnagyobb fesztiválja. Az augusztus 17-én szerdán kezdődő, és 21-én vasárnap estig tartó rendezvényen borászatok, pékségek, kézművesek kínálata, valamint családi programok, kulturális és gasztronómiai élmények várják a vendégeket a hajóállomáson. Minden nap végén neves fellépők, koncertek gondoskodnak a kellemes nyáresti hangulatról. (X)

Cédrusok és panoráma: Folly Arborétum

A Kisörsi hegyen (Badacsonyörs) található 3,6 hektáros arborétum és borászat a Balaton talán legnyugodtabb helye. Itt ciprusok és cédrusok között sétálva lehet kipihenni a strandolást, és már a csend miatt megéri idejönni. Az egyedülálló parkot dr. Folly Gyula alapította több mint száz évvel ezelőtt, külföldi faiskolákból rendelt különleges példányokat, hogy Magyarország egyik legkülönlegesebb gyűjteményét hozza létre. A fákat ma családjának negyedik generációja gondozza.

Kóstolt már bort arborétumban? Galéria: Balatoni borászatok, ahol akkor sem unatkozik, ha nem iszikFotó: travelo.hu / Travelo

Folly Réka és Judit, az alapító dédunokái egy borászatot is létrehoztak a birtokon a családi tradíció folytatásaként, budai zöld, kéknyelű, szürkebarát és olaszrizling kerül a palackjaikba. A borkóstolás (5 tétel) arborétumi belépővel együtt 4000 Ft-ba kerül.

Amit mindenképp érdemes megkóstolni: Budai Zöld 2015

Borkifli és családi piknik: Kislaki Borkert

A szőlőskislaki Légli Pincészet nyár végéig a hétvégéken, 17 órától nyitja meg a Kislaki Borkertet, ahol tényleg úgy érezheti, hogy egy másik világba került. Semmi rohanás, csak friss levegő, nyugalom és finom borok. A palackok mellé kislaki borkiflit, házi dióolajat, a környéken készült sajtokat és hidegtálakat is kínálnak. Ha pedig csak ősszel vagy tavasszal jár errefelé, akkor a nyilvános piknikek (pl. Kislaki Tavasz), vagy nyílt hétvégék idejére időzítse a pincelátogatást. Nemcsak a házigazdával, Légli Gézával tud jobban elbeszélgetni ilyenkor, hanem a vendégséfek ételeit is megkóstolhatja, és persze a zene sem hiányzik. És hogy mi jelenti még a plusz programot? A Légli Fazekasház és Major, ahol nemcsak gyönyörködhet a kerámiákban, hanem alkothat is, ha olyan hangulatban van.

Amit mindenképp érdemes megkóstolni: Rozé 2015

Egy különleges bortúra egyik állomása: Müller Pince Galéria: Balatoni borászatok, ahol akkor sem unatkozik, ha nem iszikFotó: Müller Pince

Rendhagyó kultúr- és pincetúra: Skrabski Pincészet

Ha a kevésbé frekventált helyeket szereti, akkor érdemes megismernie a Balaton-felvidék egyelőre kevésbé felkapott régióit is. Gyönyörködjön például a Balatonudvari feletti Leshegyen található Skrabski Pincészet borteraszáról a panorámában - és persze kóstolja meg a rajnai rizlingeket és a furmintokat is.

Augusztusban még ráadásul minden csütörtökön részt vehet a Nyitott Leshegy nevű programon, ahol egy boros kultúrséta keretében a Skrabski pincészet mellett a Müller Pincét, a Levendulateraszt és a Pincegalériát is megismerheti. A program 17 órakor kezdődik, és 21 óráig tart,

Amit mindenképp érdemes megkóstolni: Furmint 2015, Rajnai Rizling 2015

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek