Ez a kis ficak maradt szabadstrandként Velencefürdőn

Deszkákból tákolt öltöző, ingyen mosdó és zuhanyzó a szabadstrandon – az alkalmi strandolók örülnek, a helyiek meg azt mondják, hogy mindent megkaptak, amit nem kértek. Csak éppen garanciát nem, hogy a jövőben is lehet még szabadstrandjuk.

Egy hónapja írtunk itt a Travelón arról, hogy Velencefürdőn a régi szabadstrand területét bekerítették és összevonták a mellette fekvő fizetős strandéval. Ezért május végén még úgy volt, hogy nyártól teljesen megszűnik a szabadstrand. A velencefürdőiek azonban nem akartak kerítést, mindössze a régi szabadstrandjukat használni úgy, ahogy az elmúlt negyven évben is: ingyen és teljes hosszúságában. Egy május végi lakossági fórum másnapján azonban Velence Önkormányzata és a velencefürdői szabad partszakaszt bérlő vállalkozó megállapodott az üzemeltetéssel kapcsolatban, amelyről egy közleményt is kiadtak. 

Fizetős partszakaszFotó: Bódi Károly

A közlemény arról szól, hogy nem szűnik meg a velencefürdői szabadstrand, de a kerítés megmarad, amelyre az őrzés és a partszakasz tisztán tartása miatt van szükség. Az üzemeltetéséhez szükséges ÁNTSZ előírásoknak megfelelően a szabadstrand területén el is helyeztek egy vízöblítéses konténer WC-t, a vízbe bóják kerültek, és most már mindkét partszakaszt - hivatalosan is - figyeli a vízi mentő.

Tavaly még ez a tábla fogadta a fürdőzőketFotó: Bódi Károly

Tavaly nyáron ugyanis a Fejér Megyei Kormányhivatal járási hivatala azért függesztette fel - három másikkal együtt - ennek az akkor még 130 méteres partszakaszon fekvő szabadstrandnak a működését, mert nem felelt meg a közegészségügyi feltételeknek, és nem volt vízi mentőjük. Azt nem tudni, hogy most mennyiért bérli a szabadstrand területét a fizetős strandot is üzemeltető cég, de azt igen, hogy idén a vízi mentő működési költségét és a mobil WC üzemeltetését is az önkormányzat vállalta magára. Egy külön kőépületben mosdó ugyan eddig is volt a szabadstrandon, ezt azonban a néhány hete épített kerítéssel a fizetős strandhoz kapcsolták.

A szabadstrand egyetlen megmaradt lépcsőjeFotó: Bódi Károly

„A közlemény arról már nem szól, hogy mindössze 44 százalék maradt meg a régi szabadstrandunk területéből, a többit a fizetős strandot üzemeltető cég kerítette be és vette magához. Mindeközben felépült egy kerítés a szabadstrand körül is minden irányban, amiről nem tudni, hogy azt ki és milyen jogcímen építtette oda. Van rajta egy mindig nyitva tartó kapu, így továbbra is bárki bármikor bemehet a területére. Vihar esetén pedig ez az egyetlen menekülési útvonal. A szabadstrandra sokan járnak, így megígérték azt is, hogy visszakapjuk a második lépcsőt is. De csak egyet hagytak meg nekünk, ami jóval keskenyebb, és egyszerre csak egy irányban használható"– utalt a Travelo szerkesztőségét megkereső Bódi Károly egyben arra, hogy a fizetős strandon évek óta még a legnagyobb kánikulában is csak negyed annyi ember gyűlik össze, mint a szabad partszakaszon. És nemcsak a helyiek, hanem sok, a strandbelépőt megfizetni nem tudó vagy nem akaró, környező településekről érkező család is inkább a szabadstrandot választja.

Öltöző és zuhanyzó a szabadstrandonFotó: Bódi Károly

És bár mostanra 85 méteresre zsugorodott a szabad partszakasz Velencefürdőn a kemping előtt, tény, hogy ezt a kis területet zuhanyzóval, öltözőkabinnal, ingyenes mobil WC-vel szerelték fel, és idén nyáron már a szabadstrand fürdőzőit is vízi mentő figyeli. Utóbbiak örülhetnek: mégiscsak lett egy, a korábbinál felszereltebb ingyenes strand Velencefürdőn, a helyi lakosok azonban továbbra is a kerítések nélküli, teljes területű szabadstrandjuk megmaradásáért harcolnak. "Valójában megkaptunk mindent, amire nem tartottunk igényt, csak garanciát nem a következő évekre" - fogalmazott Bódi Károly.

A Velencei-tó körüli szabad partszakaszokról az utóbbi években olyan hírek is keringenek, hogy néhányat egy-egy olyan nagyobb beruházásra tartogatnak, mint amilyen a két évvel ezelőtti, kétmilliárd forintos Velencei-tó kapuja projektje volt. A találgatások szerint például ezen a velencefürdői strandszakaszon is lehet számítani vízparti fejlesztésre szánt EU-s pályázatra, és a Velence Korzóhoz hasonlóan akár itt is homokkal boríthatják és üzletsorral építhetik be a partszakaszt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek