Az öt legszebb levendulás a Balatonnál

Lemaradt a Levendulafesztiválról, vagy egyszerűen nem tömegben szeretné élvezni a lila virágültetvények hangulatát? Mesés helyeket mutatunk a Balaton környékén, ahol levendulát gyűjthet, vagy csak gyönyörködhet a látványban.

A levendulaszedés egy igazán különleges élmény, ami oldja a stresszt, kiragad a hétköznapokból és kikapcsol – amennyiben nem nagyon sokad magunkkal, és nem zajban végezzük. Levendulafesztiválok idején elég nagy a valószínűsége, hogy nem leszünk egyedül az ültetvényeken, ezért érdemes máskor is felkeresni a Balaton-felvidék levendulásait.

A francia levendula előbb virágzik
Galéria: Levendulások a Balatonnál
Fotó: travelo.hu / Travelo

Francia vagy angol?

A levendula nemzetséghez kb. 40 faj tartozik, ezek közül a legelterjedtebb, és a legnagyobb mennyiségben termesztett és felhasznált fajok a Lavandula angustifolia és a Lavandula intermedia, írja a levendulamagazin.hu. Előbbi neve magyarul keskenylevelű levendulát jelent, és Magyarországon francia levendulaként ismerik. Bonyolítja a helyzetet, hogy ugyanezt a fajt a szakirodalomban, illetve angolszász nyelvterületen mindenhol angol levendulának nevezik. A másodikat viszont Magyarországon hívják angol levendulának, pedig ez valójában a hibrid levendula. Logikus, nem?

Akármilyen hihetetlen, az! A Lavandula angustifoliát Magyarországban ipari méretekben az 1920-as években a Tihanyi-félszigeten kezdték termeszteni. A szaporítóanyagot Franciaországból rendelték, ezért kapta a "francia" jelzőt a keskenylevelű levendula. A XIII. században Angliában, majd később az USA-ban, a Lavandula angustifolia képezte az ipari méretekben a termelés alapját, tehát ebben az országokban ez az "angol" levendula.

Tihany a legnépszerűbb, de sokan vannak

A hazai levendulás eseményeket a francia levendula virágzásához igazítják. A virágzás június első hetében kezdődik, június második-harmadik hetében éri el a csúcsát, és ha nincs extrém forróság, két hétig is eltart. Az angol, vagy hibrid levendula virágzása általában két-három héttel a francia levendula után történik.

Tihany a legnépszerűbb
Galéria: Levendulások a Balatonnál
Fotó: Nagy Gábor / Indafotó

Tihanyban már javában tart a XII. Levendula Fesztivál és Levendula Hetek, és egészen július 1-ig lehet csatlakozni a sétákhoz, ismeretterjesztő programokhoz. Hétköznapokon 10 órától megtekintheti a levendula lepárlás folyamatát és előadást hallgathat a levenduláról a Levendula Házban, 13 és 16 óra között levendulás kézműves foglalkozást tartanak (450 Ft/fő), 17 órától pedig mindenkit meghívnak egy levendula teára, aki magával hozza a kedvenc bögréjét. A Szedd magad akció 26-ig tart, 28-án pedig geotúra lesz a Tihanyi-félszigeten, a Lóczy Lajos gejzírösvényen. A programokról itt talál információt!

Nem árt azonban, ha felkészül, hogy a levendulafesztiválok idején sokan bóklásznak a sorok között, zaj van, és még egy rendes szelfit sem lehet készíteni úgy, hogy ne legyen a képben egy sor alfázni vágyó, de a hiszti közelébe jutott levendulaturista, menyasszony, vőlegény, stb. Éppen ezért mi azt javasoljuk, hogy ha teheti, keressen kevésbé frekventált helyeket, inkább gyönyörködjön, és ne ragaszkodjon ahhoz, hogy mindenképp beáll a gyűjtők közé. Ha lemarad, vagy nem szereti a tömeget, próbálja ki az alábbi helyeket - és ne csak ilyenkor!

Tihany, "régi" levendulás

Sajkod felől az erdőn keresztül érdemes megközelíteni, de a gyönyörű, szőlőkkel övezett úton nincs messze a tihanyi Belső-tó partjától sem, a tájékozódást táblák segítik. A Belső-tavat elhagyva is van egy mini ültetvény, de a legszebb a régi levendulás fent a hegyen. Itt szedni szigorúan tilos, viszont pihenni, fotózkodni ezerszer szebb, hangulatosabb hely a háttérben a Balatonnal, mint a 71-es út közelében levő, tömegek által megrohamozott ültetvény.

Régi levendulás Tihanyban, a háttérben kibukkan a Balaton
Galéria: Levendulások a Balatonnál
Fotó: mimi / Travelo

Levendula Porta, Kékkút

Ahogy már korábban megírtuk, ez egy nagy, hátul nyitott birtok Kékkút szélén, szabadon sétálgató tehenekkel, csüngő hasú kismalacokkal, juhokkal, istállóval és levendulafölddel. Nyugodtan élje bele magát, hogy egy provence-i film díszletei közé került. Itt nemcsak a levendulaföld izgalmas: a farm tulajdonosai, Eníd és Tibor gazdálkodnak, levendulaszörpöt, levendulazselét, házi sajtokat készítenek, és az egészben az a legjobb, hogy ez nem egy turistamágnes kirakathelyszín, hanem egy igazi farm hétköznapjaiba nyerhetünk betekintést.

A Levendula Porta ültetvénye
Galéria: Levendulások a Balatonnál
Fotó: travelo.hu / Travelo

Lehet például reggelizni egy jót hétköznap 8 és 10 között (később nem, mert a tulajdonosoknak dolguk van), a kínálatban házi kolbász, házi joghurt, friss tejből készült kakaó szerepel. Hétvégén egész nap van "reggeli", Eníd hajnalban tehéntúrós batyut vagy levendulás kalácsot készít. A Levendula séta nevű programon (1000 Ft) a háziak bemutatják a farmot, és részt vehet egy szörpkóstolón is.

Magyar Provence, Monoszló

A Zánka és Köveskál közötti kis falu szélén található birtok tényleg a nyugalom szigete. Igazi elvarázsolt birodalom, és ehhez jönnek még a filmbe illő levendulások, a szőlők és a terasz. A birtok területe mintegy nyolc hektár, ebből három hektárt ültettek be levendulával. Két és fél hektáron terem a francia levendula, fél hektáron az angol levendula - ez június végén még nem virágzik, nem szedhető.

Egy papírzacskót 1000 forintért tölthet meg francia levendulával, egy kis dizájnos kosarat pedig 3000 forintért, de ezért az összegért a kosarat is hazaviheti. Metszőollót ezer forintos letétért adnak. Mi itt szembesültünk azzal, hogy a papírzacskó sem telik meg könnyen, egy kosarat telepakolni pedig több órás elfoglaltságot jelent, erre tényleg csak a legelszántabb levendulaszedők vállalkozzanak.

De természetesen csak a tájat csodálni, levendulaszörpöt kóstolni, levendulaszappanokat szagolgatni is megéri idejönni, a parkolótól néhány száz méterre pedig van egy olyan ültetvény, ahonnan szedni nem lehet, de annyira szép, hogy meg sem kíséreljük leírni.

Akinek van elég ideje, kosarat is kérhet
Galéria: Levendulások a Balatonnál
Fotó: kchill / Travelo

Levendula Major, Dörgicse

Lemaradt a francia levendula virágzásáról? Nem kell várnia egy évet, a Levendula Majorban egész nyáron vannak levendulás programok, előadások. Itt négy hektáron virul a levendula több fajtája, az idilli hátteret pedig a több mint ezer éves, felsődörgicsei ikertemplom romjai adják, és a birtokon üzemel a Levendárium Teaház is.

A Levendula napot itt az angol levendula kivirágzásakor, július 16-án tartják. Lesz vezetett kertlátogatás a levendulásban, a gyógynövény- és fűszerkertben, szappangolyó-készítés, virágkötészet, és a kicsiknek is külön tartanak kézműves foglalkozást. A major tulajdonosa, dr. Demján Ildikó orvos-természetgyógyász, aromaterapeuta mindent tud a levendula gyógyhatásairól és az illóolajokról, ami a major egyik fő terméke.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek