Megújult a kúria, ahol Rákóczi tokajit ihatott

Hat éven át újították fel azt a több száz éves mádi kúriát, ahol II. Rákóczi Ferenc fejedelem feltételezhetően többször is megszállt - és ebből következően tokajit is kóstolt.

 

A Rákóczi családnak egész Tokaj-hegyalján kiterjedt birtokai voltak, Mád azonban külön figyelemre érdemes: már a kora újkorban is kiváló borokat termeltek errefelé. Közel háromszáz éves dokumentumok alapján feltételezhető, hogy a most megújult kúria 1708-ban többször is vendégül látta II. Rákóczi Ferenc fejedelmet. Az elhanyagolt, lepusztult épület ma egykori fényében ragyog, olvasható a Pince Művek közleményében.

Fotó: Szász István, Pince Művek


A Barta Pince arra vállalkozott, hogy megmentse az egykor nemzetközi hírű rabbiképző és zsinagóga közvetlen szomszédságában álló Rákóczi-Aspremont-kúriát. A házat feltehetően II. Rákóczi Ferenc nővére, Rákóczi Julianna és férje, Aspremont Ferdinánd gróf építtette, akik a 18. század elején hunytak el. Zelenák István tokaji helytörténész a kutatásai alapján arra jutott, hogy II. Rákóczi Ferenc 1708 januárjában és márciusában több alkalommal is ebben az épületben szállhatott meg, és nyilván belekóstolt a kiváló tokaji borokba is.

A kúria hat éven át tartó felújítása során a kívülről egységesnek tűnt homlokzatról kiderült, hogy az évszázadok során több átalakításon esett át. Az is meghökkentette a kivitelezőket, hogy a reneszánsz jellegzetességeket mutató kúria legősibb magja ugyanolyan parasztház-sémára készült, mint a Kárpát-medence több százezernyi egyszerű lakóingatlana. Az emeleten geometrikus keretekben évszázados, ódon virágmintákat találtak – ezeknek sincs párja a régióban.

Ma már az épület újra teljes pompájában áll, a Barta család kortárs festményekkel tette hangulatosabbá az autentikus, 18. századi levegőt árasztó tereket, többek között az emeleti öt barokk termet is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek