Ilyen lett a 600 millióból felújított szászvári várkastély

  A Baranya megyei Szászvár felújított várkastélyának látogatói a középkori Magyarország főpapi udvarainak jellegzetességeivel és a korabeli pécsi püspökség világával ismerkedhetnek meg.

   

  A felújított szászvári várkastély
  Galéria: Ilyen lett a 600 millióból felújított szászvári várkastély
  Fotó: Varga György / MTI

  A szászvári várkastély Magyarországon egyedülálló középkori műemlékegyüttes. Használaton kívül, folyamatosan romló állapotban volt, de az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közreműködésével a teljes ingatlan megújult. Helyreállították a főépületet, megtörtént a korábbi palotaszárny és a kaputorony részleges rekonstrukciója és lefedése, valamint a középkori falmaradványok konzerválása - olvasható az MTI-nek eljuttatott írásos összefoglalóban.

   

  Rekonstruált középkori püspöki rezidencia
  Galéria: Ilyen lett a 600 millióból felújított szászvári várkastély
  Fotó: Varga György / MTI

  A helyreállítás célja a 14. században épült középkori püspöki rezidencia turizmusba való bekapcsolása, történelmi, építészeti értékeinek megőrzése, valamint a térség gazdaságának fellendítése - írták. Csókay Ákos, az MNV kabinetvezetője azt MTI-nek azt mondta, hogy a több mint 600 milliós beruházásból mintegy 450 millió forintot volt az európai uniós támogatás.

  Összesen több mint ezer négyzetméteren újult meg a várkastély, több kiállításnak ad otthont az épület. A látogatók az épület története mellett megismerkedhetnek a középkori Magyarország főpapi udvarainak jellegzetességeivel, a korabeli pécsi püspökség történeti és művészeti világával. A várkastélyba évente 18 ezer látogatót várnak.

   

  Kiállítás a várkastély pincéjében
  Galéria: Ilyen lett a 600 millióból felújított szászvári várkastély
  Fotó: Varga György / MTI
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!