Hollywood-napokat rendeznek Borsod megyében

Hollywood-napokat rendeznek Borsod megyében

Az amerikai filmek fellegvára a központi témája annak a Magyar Hollywood Túra című speciális rendezvénysorozatnak, amely pénteken indul a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ricsén, a Paramount Pictures-t alapító Zukor Adolph szülőhelyén, írja az MTI.

Ricse egyik nevezetessége, az Adolf Czukor által adományozott Juhász-kút felett látható névadó szoborcsoportRamirez HUN / Wikipedia

A szervezők közleménye szerint Északkelet-Magyarország számos filmes hírességet adott a világnak. A hollywoodi filmipar jeles magyar származású filmeseit bemutató, szeptemberig tartó rendezvénysorozat keretében Ricse mellett Nagylócot, Rózsa Miklós Oscar-díjas zeneszerző gyermekkori nyarainak színhelyét, ésTolcsvát, William Foxnak, a Fox Film Corporation alapítójának szülőhelyét is megismerhetjük. De Mátészalkára, ahonnan Tony Curtis híres amerikai színész családja származik, Kisvárdára, Victor Varkoni némafilmes színész szülővárosára, és Miskolcra, Emerich Pressburger Oscar-díjas forgatókönyvíró, filmrendező és producer szülőhelyére is sor kerül.

A fent említett településeken a helyi önkormányzatokkal együttműködve Hollywood-napokat tartanak, ezeken a közönség megismerheti az ott született vagy oda kötődő hollywoodi hírességek helyi gyökereit, életútját, eredményeit.

Az első Hollywood napot az alig kétezer lakosú bodrogközi Ricsén tartják. Itt született Zukor Adolph 1873. január 7-én. Halálának 40. évfordulója alkalmából emléktáblát avatnak, majd a Közönségnek mindig igaza van címmel filmes szimpóziumot rendeznek Rófusz Ferenc Oscar-díjas filmrendező, Csupó Gábor Los Angelesben élő Emmy-díjas rendező, producer és Bunyik Béla, a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál igazgatójának részvételével. A programban emlékfaültetés és emlékséta is szerepel, amelynek során a résztvevők megtekinthetik a filmes mogul szülőházát, szüleinek sírját a helyi temetőben és az általa Ricsének adományozott Juhász kutat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek