Rippl-Rónai festmények előtt autózhatnak a kaposváriak

Óriásplakátokkal hívja fel a figyelmet Kaposvár a Rippl-Rónai József festményekre, amelyeket a forgalmasabb somogyi és baranyai főutak szélén május végéig láthatnak az arra járók.

Kapos.hu

 Kovács Kristóf, a kaposvári polgármesteri hivatal városmárka referense kedden a somogyi megyeszékhelyen, sajtótájékoztatón elmondta: a 6-os és 7-es, a 66-os és a 67-es számú út mellett a művész húsz emblematikus, az ún. kukoricás korszakban készült alkotása tűnik fel az arra haladóknak - írja az MTI.

Az eredeti képek fele Kaposváron van, a többi a budapesti Kieselbach Galéria, a Kovács Gábor Gyűjtemény, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, a Szegedi Móra Ferenc Múzeum és a pécsi Janus Pannonius Múzeum gyűjteményének a része. Ezen intézmények reprodukciós fényképekkel járultak hozzá a tárlathoz, a grafikai munkákat Kiss Miklós végezte.

Kapos.hu

 Kaposvár az óriásplakátokkal azt szeretné, hogy minél többen megismerjék a városhoz kötődő képzőművész alkotásait, mert úgy látja, az alkotó öröksége annak értékéhez képest még mindig nem elég széles körben ismert. Pintér Rómeó városmarketingért felelős polgármesteri megbízott azt közölte, bíznak benne, hogy örömet okoznak az utazóközönségnek, s mindenkinek ajándékot jelent a művészet ezen innovatív megközelítése.

Kovács Kristóf megjegyezte, hogy a kukoricás korszak képei rendkívül fontosak voltak Rippl-Rónai József (1861-1927) életében, mert azok révén tudta megvásárolni Kaposváron a Róma-hegyi villát, ahol haláláig élt. A művész a pajtaépületből átalakított műteremben alkotott, galambokat, méheket, szarvasmarhákat tartott, és volt egy szamara is, amelynek néhány évvel ezelőtt a kaposvári sétálóutcán is emléket állítottak. A villa és a parkja 2012-ben megújult, a rekonstrukcióra pályázati forrásból 240 millió forintot költött a Somogy megyei és a kaposvári önkormányzat. A plakáthelyek listája itt található.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek