Romantikus, boros kastélytúra a pünkösdi hosszú hétvégére

Romantikus, boros kastélytúra a pünkösdi hosszú hétvégére

A pünkösdi hosszú hétvégén érdemes végiglátogatni a csodálatosan felújított tiszadobi, edelényi és nádasdladányi kastélyokat. Ezeken a helyeken a Forster Központ Borkultúra című programsorozatán borkóstolás közben ismerhetjük meg az egykori lakók életének és szerelmeinek történetét – áll a szervezők közleményében.

Az Edelényi kastélyszigetre látogatók a rokokó szerelem vidám életképei között 18. századi időutazáson vehetnek részt. A szőlő és a bor körüli munkákról éppúgy mesélnek a L' Huillier-Coburg-kastély falképei, mint a főúri vadászatokról, az udvarlásokról és a cigányzenés mulatságokról.

 

L'Huillier-Coburg-kastély, EdelényFotó: Nagy Krisztina / Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ

A tiszadobi Andrássy-kastélyt is szerelmi legendák övezik. A környékbeliek szent meggyőződése, hogy gróf Andrássy Gyula miniszterelnök Sissinek építette gyönyörű, romantikus kastélyát. Unokahúga, Andrássy Katinka, a későbbi „vörös grófnő" itt, a kastély teraszán ismerkedett meg élete szerelmével, férjével és vezérlő csillagával Károlyi Mihály gróffal.

A nádasdladányi Nádasdy-kastély Ősök csarnokában több házaspár portréja is szerepel, akiket legendás szerelem fűzött össze. Nádasdy Tamás és Kanizsai Orsolya 16. századi levelezéséből meghatóan gyöngéd házastársi szerelem képe rajzolódik ki. A kastély 19. századi építtetőjét, gróf Nádasdy Ferencet is sírig tartó szerelem kötötte fiatalon elhunyt, szépséges feleségéhez, Zichy Ilonához. A rendhagyó tárlatvezetések során mindezekről tudhat meg izgalmas részleteket a látogató.

 

A tiszadobi Andrássy-kastélyFotó: Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ

A hétvége nem múlik el borkóstolás nélkül: a kastélyokban a programba bekapcsolódott pincészetek borainak kedvezményes kóstolására és vásárlásra is lehetőség lesz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek