Megszépül a Feszty-körkép, és ezt közben bárki megnézheti

Feszty Árpád és társai által készült "A magyarok bejövetele"című monumentális festményt 1995 után újra restaurátorok veszik kezelésbe, a javítgató ecsetvonásokat ezúttal a látogatók is megnézhetik az ópusztaszeri rotundában.

  

Árpád fejedelem alakjában önmagát is a képre festette FesztyFotó: Wikipedia

A második világháborúban megsérült, majd lengyel restaurátorok ötéves munkája során újjászületett Feszty-körképet 21 évvel ezelőtt adták át a látogatóknak, így időszerűvé vált annak szépítése. A munkálatok előkészítése megtörtént, a megkezdésükre pedig a napokban sor kerül - olvasható az Ópusztaszer.hu hírei között.

A festményt portalanítják, és azokat a jeleneteket, amelyek felújítási munkát igényelnek, restaurálják. A munkálatok előreláthatólag augusztus végén fejeződnek be, és látványosabb részei nyitvatartási időben is zajlanak. "Biztosak vagyunk benne, hogy a munkálatokat a látogatók nem kellemetlenségként élik meg, sokkal inkább érzik úgy, hogy egy nem mindennapi kultúrtörténeti pillanat részesei, szemtanúi lehetnek." - írják a Nemzeti Történelmi Emlékpark oldalán.

Ezért a felújítási munkálatok ideje alatt tematikus napokat tervez az Emlékpark, amelyek során a látogatók a munkálatok kulisszatitkairól is hallhatnak majd a restaurátorok tolmácsolásában. A tematikus napok időpontjairól az Emlékpark oldalán olvashatnak.

 

Fotó: Ópusztaszer.hu
Feszty-körkép
Feszty Árpád egy 1891-es párizsi útján találkozott a 19. század második felében népszerű panorámaképpel, amikor elhatározta, hogy ő is készít egy ilyet. Apósa, Jókai Mór tanácsára fogott hozzá a honfoglalás témájának megfestéséhez. A körkép monumentalitása miatt (15 méter magas és 120 méter hosszú) nyilvánvaló volt, hogy egyedül nem képes elvégezni a feladatot. A hatalmas munkában a kezdetektől fogva több képzőművész is részt vett, egyebek mellett Mednyánszky László, Vágó Pál, Spányi Béla. A nagyközönség 1894. május 13-án csodálhatta meg először az alkotást.

A második világháború végéig egy városligeti épületben állt a körkép. A háború után a részben megsemmisült, részben sérült körképet feldarabolták, majd különböző raktárakban tárolták. A hetvenes években a festmény megmaradt részeit konzerválták, és csak 1991-ben a körkép helyreállítására kiírt pályázat kapcsán újulhatott meg, amelyet egy lengyel csapat, az Ars Antiqua nyert meg. Az eredetileg 1700 négyzetméteres festményből csupán 800 négyzetméter maradt épen, a többit korabeli fotók alapján újra kellett festeni. A munka öt éven át tartott. 1995. július 14-én adták át a lengyel restaurátorok, akik áldozatos munkájukért magas állami kitüntetésben részesültek. Azóta több millióan látták a nemzeti romantika eme monumentális alkotását. Feszty Árpád 360 fokos panorámaképét itt önök is megnézhetik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek