Ilyen lett az egykori miniszterelnök felújított családi kastélya

Zenepavilon és régi időket idéző focipálya a kastélykertben, és egy 1928-as Ford A-modell, amivel a kúria körbejárható - átadták Kállay Miklós egykori miniszterelnök felújított családi kastélyát és a mellette álló Wolkenstein-kastélyt Kállósemjénben.

A felújított Kállay-kúria Kállósemjénben
Galéria: Ilyen lett a volt miniszterelnök felújított családi kastélya
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A műemléki és természeti védettséget élvező kúria felújítására 1,2 milliárd forintot fordítottak egy európai uniós és állami támogatású pályázat révén - írja az MTI. Kállay Miklós (1887-1967) és családja részére barokk stílusban, 1763-ban felépített, az elmúlt évtizedekben erősen leromlott állapotú kúria a beruházás során teljesen megújult. De a mellette lévő, korábban magtárként használt Wolkenstein-kastélyt is felújították.

A családi kastélyt és a mellette álló Wolkenstein-kastélyt közel 1,2 milliárd forintból újították fel
Galéria: Ilyen lett a volt miniszterelnök felújított családi kastélya
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A komplex fejlesztés során a két épület külső és belső rekonstrukción esett át, a kúria termeiben kutatószobát és a Kállay család tárgyi emlékeit bemutató történelmi kiállítást rendeztek be, rendezvényterme kulturális, közösségi és családi rendezvények megtartására alkalmas. A projekt a Kállay-örökség bemutatása mellett az 1920-30-as évek hangulatát idézi korabeli autók, motorok és kerékpárok kiállításával. Az ide látogatókat emellett játszóház, illetve korhű bútorokkal berendezett nosztalgiakávézó várja.

A hathektáros területen található a szintén felújított, a család több tagjának és Kállay Miklósnak a hamvait őrző Kállay-kápolna, a különleges növényekkel díszített kastélyparkba pedig zenepavilont, a régi időket idéző futball- és teniszpályát létesítettek és gyermekjátékokat telepítettek. A műemlék volt urasági kiszolgáló épületében korabeli cselédszobát és kerékpárkölcsönzőt ala–kítottak ki, egy eredeti, működőképes 1928-as Ford A-modell révén pedig autóval is körbejárható a kúria és a kastélypark.

A Kállay kúria kiállításairól, szobáiról és a programokról a kastély weboldalán olvashat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek