Veszélyes gomba pusztít a mecseki földalatti múzeumban

  Könnyező gomba támadta meg a Mecseki Bányászati Múzeum pince részében a fa elemeket, ezért a fertőzés megszüntetéséig nem látogatható a gyűjtemény. A szakértők szerint a fertőzést nehéz megállítani.

  Mielőbbi beavatkozás szükséges, mert a fertőzés gyorsan terjed, és szakemberek szerint a felsőbb szinteken található Vasarely Múzeum termeire is átterjedhet – írja a Bama.hu.

  Fotó: Janus Pannonius Múzeum

   Az online Baranya megyei lap az olvasói panasza nyomán kérdezte meg, hogy miért van zárva a Mecseki Bányászati Múzeum november óta. Dr. Csornay Boldizsártól, a Janus Pannonius Múzeum igazgatójától tudták meg, hogy az utóbbi időszakban elvégzett felújítási munka során a szakértők szerint ún. könnyező házigomba (Merulius lacrymans) telepedett meg a pince egy részében. "A múzeum megnyitására pedig csak azután kerülhet sor, ha a gombafertőzés megszüntetésének lehetőségeit, költségigényét egy most folyó vizsgálat feltárja, majd megtörténik a fertőtlenítés. A munka befejezéséig a látogatók védelme érdekében nem nyit ki a múzeum" - mondta a múzeum igazgatója.

  A lap a megkérdezett szakértőktől úgy tudja, a fertőzés szinte kiirthatatlan, mert sejtfonalainak szövedéke a falazatban is terjed. Az ezzel fertőzött fát el kell égetni, a falak vakolatát el kell távolítani, az összes épületrészben a gombacsírákat lángszóróval meg kell semmisíteni. A pince kipakolása és fertőtlenítése több tízmillió forintba is kerülhet, a fertőzés pedig idővel átterjedhet a felsőbb szintekre, a Vasarely Múzeum termeire is.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!