Ingyen csokifesztivál és rejtélyes tornyok várják a hétvégén

Tudta, hogy a Vajdahunyadvár tornyai látogathatók? És azt, hogy a Néprajzi Múzeum már majdnem 150 éves? Ha eddig vissza is tartotta a hideg, ideje kimozdulni, vártornyot mászni, bort kóstolni, csokit vagy bringákat tesztelni. Programok a tavasz első hétvégéjére.

Bár a nagyobb kiruccanásokat szinte mindenki a hosszú hétvégére időzíti, attól nem kell tartania, hogy unalmasan fognak telni a tavasz első szabadnapjai. Március 1-től például újra látogathatók a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárnak otthont adó Vajdahunyadvár tornyai. A múzeum először - 2015 tavaszán nyitotta meg a két, korábban zárt épületrészt a nagyközönség előtt.

 

Fotó: Chromcsi - Indafotó

A Vajdahunyadvár bejáratától balra található Kaputorony sorsát archív fotók segítségével lehet megismerni. Kiderül, mi köze Hajós Alfrédnak a Vajdahunyadvárhoz, és az is, hogy végül miért nem lett az épületből úttörőpalota. Itt 65 lépcsőfokra készüljön. Az Apostolok tornyában 150 lépcsőfok leküzdése után meseszép körpanorámában gyönyörködhet 30 méteres magasságból. Fentről jól látható a Gellért-hegy a Citadellával, a Budai Vár, a Parlament sziluettje és nem utolsó sorban a Vajdahunyadvár barokk épületszárnyának karnyújtásnyi távolságra lévő, a mezőgazdaság ágazatait szimbolizáló szobrai. Részletek a múzeum honlapján: www.mmgm.hu.

 

Születésnapos a Néprajzi Múzeum

 

144. születésnapját ünnepli a Néprajzi Múzeum, ez alkalomból a sok program mellett kézműves foglalkozások várják szombaton, és megnyílik az új, Angyalok és koponyák című tárlat is. A kiállításon első alkalommal mutatkozik be a múzeum tavaly beszerzett mexikói rituális kellékeket, nyomott papírdíszeket tartalmazó gyűjteménye, emellett válogatott kamarakiállításon, tárlatvezetéssel tekinthető meg Torday Emil Afrika-kutató Magyarországon őrzött rendkívül értékes hagyatékának legjava is, számolt be az MTI.

 

Fotó: Anna Schwelung - Indafotó

A gyerekeket különféle kézműves foglalkozásokkal, például kerámiakészítéssel és szalmafonással várják, az érdeklődők akár saját székelykaputervüket is elkészíthetik számítógépen.

 

Bormustra ezer tétellel

 

Épp hogy véget ért a szekszárdi és az egri bikavérek versenye, máris itt a borkultúra egyik legnagyobb hazai seregszemléje, a VinCE Budapest Wine Show, ahol egyetlen jeggyel 182 pincészet 1000 borát kóstolhatja végig a látogató március 3-5. között. A jegyár egy részét a helyszínen működő online áruházban is le lehet vásárolni egy palack borra. A számos program és előadás mellett a látogatók megismerhetik a világ első okostelefonnal kommunikáló boradagoló rendszerét, és megtudhatják azt is, hogy mitől lehet bio egy bor.

 

Fotó: Mozsi Gábor - VinCE

 

Filmek és bringák minden mennyiségben

 

Már javában tart a 2. Magyar Filmhétre átkeresztelt filmszemle, amelynek keretében 270 filmet nézhetünk meg. Február 29-én, hétfőn az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Saul fia vetítésével kezdődött a 2. Magyar Filmhét, március 1. és 6. között a Cinema City MOM Parkban hat kategóriában összesen 270 film pereg majd és számos kiegészítő program is színesíti a filmes mustra kínálatát - írja a Port.hu. A filmhét vetítéseire 800 Ft-os egységáron lehet jegyeket váltani.

Ezen a hétvégén kerül sor a 9. Bringaexpóra is a Hungexpón március 4-6. között. Egy pavilon helyett kettőt foglal el a rendezvény, és az idén már nemcsak nézegetheti, de meg is veheti a bringákat. Vásárlás előtt egész pavilont betöltő tesztpályán lehet kipróbálni a kerékpárokat. A belépőjegy az Utazás kiállításra is érvényes.

 

Mázlista pécsiek: Csokoládé Karnevál

 

A csokiünnepet a Zsolnay-negyedben rendezik meg március 5-én és 6-án. A részvétel a rendezvényen ingyenes, kizárólag a kísérőprogramokra (csokivarázs élményvacsora és nagykoncert) kell jegyet váltani. "Az ország minden részéből érkező csokoládék kiállításán és vásárán az érdeklődők személyesen találkozhatnak a magyar kézműves manufaktúrák csokoládékészítőivel, és vásárolhatnak rengeteg különleges csokoládéból" – olvasható a rendezvény honlapján.

 

Fotó: Kathryn Scott Osler - Europress/Getty

A hétvége folyamán készül majd Zsolnay-mintás csokoládé mozaik, a gyerekeknek lesz csokis játszóház és mesesarok, a felnőtteket pedig szakmai előadásokkal várják. De neves csokoládékészítővel, csokibloggerrel és dietetikussal is hallgathatunk majd beszélgetéseket. A naponta háromszor látható bonbonkészítő bemutatón kóstolni is lehet, a csokoládépapír-kiállításon pedig különleges csomagolásokat láthatunk távoli országokból és letűnt korokból.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek