A cselédek titkaira is fény derül a gyulai Almásy-kastélyban

Márciusban nyílik meg a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont, és betekintést enged a cselédek hétköznapjaiba. Az is kiderül, milyen volt egy korabeli parfüm.

A látogatóközpont a vidéki kastélyok hétköznapjait mutatja be, az érkezőket a komornyik, a kulcsárnő, a szakács és a pukedliző komorna 3D-s képe fogadja. Az egyik fontos cél a cselédség életének minél teljesebb bemutatása, mondta Dombi Ildikó, a Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. kiállításokért felelős ügyvezetője, írja a turizmus.com.

A vendégek ezt követően egy filmet tekinthetnek meg a főúri épületről, majd elkezdődhet a kalandozás. Feltárul a szolgálók világa és hierarchiája, a ruhaszobában bepillantást nyerhetnek a látogatók a néhány száz évvel ezelőtti mosási és vasalási szokásokba is, a házvezetőnő szobáját pedig mini makett mutatja be.

A kulcsárnő számított a legrangosabb cselédnek, akinél ennek megfelelően rengeteg kulcs volt megtalálható. A „kulcsos szobában" ötszáz lóg le ezekből. Lehet böngészni egy történelmi szakácskönyv receptjei között, és a Nemzeti illat elnevezésű korabeli parfüm illatát is le lehet tesztelni.

A kastély egykori tárolóeszközei, étkészletei is megtekinthetők, és még a korabeli színjátszó díszletek is láthatók. A gyerekeket múzeumpedagógiai műhellyel, és izgalmas programokkal várják.

A tervek szerint a gyulaiak már március negyedikétől láthatják a látogatóközpontot, a nagyközönség előtt pedig a hónap közepén nyitja meg kapuit a történelmi épület.

A gyulai Almásy-kastély legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy a felújításán dolgozó munkások három, fej nélküli csontvázra bukkantak a barokk pince bejáratánál. Nagy valószínűséggel nem szabályos temetés során helyezték el ott az elhunytakat, ugyanis koporsó, ruházat vagy bármely más használati tárgy maradványa nem került elő. A sír későbbi rongálására utaló nyomok nem láthatók. Az előzetes szakértői vizsgálatok szerint a három férfi negyven éves kora körül hunyt el, a csontvázakon szabad szemmel látható külsérelmi nyomok nem találhatók.

További híreket a Turizmus.com oldalon talál. A turisztikai szakma legfrissebb híreiért pedig iratkozzon fel a Turizmus Panoráma Bulletinre!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek