Mindszenty-múzeum és zarándokközpont épül Zalaegerszegen

Konferenciaterem, irodák, közösségi helyiségek lesznek az új épületben, a meglévő múzeumban pedig új állandó várostörténeti kiállítás kap helyet, a botfai városrészben álló Hűvös-kastélyban pedig zarándokok szállhatnak meg a jövőben.

Az évtizedek óta legnagyobb belvárosi beruházásnak számító fejlesztés része az új múzeum felépítése és a Göcseji Múzeum felújítása, a közeli Mária Magdolna-plébánia és a Kvártélyház rekonstrukciója, egy új parkolóház építése, illetve a botfai városrészben zarándokszállás kialakítása.

Tavaly december végén 500 millió forintot kapott a város a tervek előkészítésére, és ebből 163 millió forintot különítettek el a vallási turizmust is szolgáló fejlesztésekre, most pedig mintegy 5,7 milliárd forintból megkezdődhet a megvalósítás is, írja az MTI.

Mindszenty József 1956-ban, képkocka az Ungarn in Flammen című német dokumentumfilmbőlFotó: Wikipedia - Ferdinand Khittl - https://www.youtube.com/watch?v=uk2mrL2K-xU

 Zöldmezős beruházásként épül meg a Mindszentynek és a kommunista diktatúra egyházüldözése áldozatainak emléket állító múzeum a teljes felújításon áteső Göcseji Múzeum mellett. Konferenciaterem, irodák, közösségi helyiségek lesznek az új épületben, a meglévő múzeumban pedig új állandó várostörténeti kiállításnak adnak helyet, és bővül Németh János, Kossuth-díjas keramikusművész állandó tárlata.

Felújítják a közelben álló Mária Magdolna-plébániatemplomot, amelybe új orgona is kerül, továbbá a közgyűlési díszteremnek és a levéltárnak helyet adó Kvártélyházat, ahol Zala megye történetét bemutató állandó kiállítást is létrehoznak. A bíróság mögötti területen a látogatóknak parkolóházat építenek, a botfai városrészben álló Hűvös-kastélyt pedig zarándokszállássá alakítják át - mondta a sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere.

Zalaegerszeg az előkészítés alatt álló, Csíksomlyótól Mariazellig tartó Mária-zarándokútnak is fontos állomása, egyik regionális központja lesz.

Kovács Gábor jegyző az MTI kérdésére elmondta: az idei évet szánják a Mindszenty-emlékközpont előkészítésének, tervezésének. Jövőre indul a kivitelezés, és 2018 első negyedévére szeretnék, ha készen állnának a létesítmények.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek