Szegeden is megnézheti Pompei régészeti leleteit

A Pompeiben előkerült leletek legjavát bemutató kiállítás nyílik nyáron a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A gladiátorok és az előkelők élete, illetve az erotika is szerepel a tárlat témái között.

A szegediek és a városba érkező turisták fél éven keresztül olyan műtárgyakat, történeti ereklyéket láthatnak majd - döntően a nápolyi régészeti múzeum gyűjteményéből - , melyeket korábban Közép-Európában még nem mutattak be, mondta Solymos László, a város alpolgármestere szerdán, írja az MTI. A tárlat országos népszerűsítését az önkormányzat 10 millió forinttal támogatja.

 

Fotó: Móra Ferenc Múzeum

A tárlat anyaga korábban csak a világ nagy múzeumaiban - köztük 2013-ban a British Museumban - volt csak látható, mondta Fogas Ottó múzeumigazgató.

A kétéves előkészítő munka után nyíló tárlatra 120 tárgy érkezik majd Nápolyból. Ezek kölcsönzését állami garanciavállalás teszi lehetővé. Ezt Szombathelyről, az Aquincumból és a Nemzeti Múzeumból kölcsönzött tárgyakkal egészítik ki, amely áttekintést ad az 1. századból származó, Magyarországon előkerült római leletekről - közölte a muzeológus.

A több mint százezer látogatót vonzó egyiptomi kiállításhoz hasonlóan három helyszínen várják majd az érdeklődőket. A Fekete házba a mindennapi életet bemutató tárgyak, valamint gladiátorokkal, erotikával kapcsolatos anyag kerül majd. A múzeum központi épületében a vendégek megismerhetik a fórumot, az előkelők életét, a kor építészetét, a Kass Galériában pedig Pompei és a Vezúv a magyar művészetben címmel az akadémista festészet remekeiből nyílik kísérő kiállítás.

A közgyűjtemény több nagy volumenű, országos érdeklődésére számot tartó tárlatot szervezett az elmúlt években, mint a Dalí-, Csontváry-, Munkácsy- vagy a látogatócsúcsot hozó egyiptomi kiállítás.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek